„Klubrádió
A lényeg

PDSZ: Jogsértésekre kényszerítik az igazgatókat

14/03/2022 10:37

| Szerző: Klubrádió

Néhány iskolában arra kényszerítik a tanárokat, hogy ne vegyenek részt a sztrájkokban – állítja a PDSZ. A szakszervezet szerint a tankerületek minden felelősséget az iskolák igazgatóira hárítanak. Legtöbbször szóbeli utasításokat kapnak az iskolaigazgatók a tankerületek illetékeseitől, így nem köthető hozzájuk egy esetleges jogsértés. 

Egyre durvább jogsértésekre kényszerítik az iskolaigazgatókat a tankerületi központok, hogy ellehetetlenítsék a pedagógusok március 16-ától kezdődő többnapos munkabeszüntetését – figyelmeztetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A szervezet szerint egyes intézményekben megpróbálják arra kényszeríteni a tanárokat, hogy tartózkodjanak a sztrájktól, az ilyen intézkedések azonban a büntető törvénykönyv vonatkozó passzusa szerint bűncselekménynek minősülnek. Emellett azt is előírnák a pedagógusoknak, hogy a munkabeszüntetést csak egy, az igazgató által meghatározott időpontban lehet jelenteni, aki ezt elmulasztotta, nem sztrájkolhat. Ez is jogsértő: a sztrájktörvény szerint a sztrájkhoz bármikor lehet csatlakozni és bármikor ki lehet lépni – írja a Népszava.

A PDSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a tankerületi központok vezetőinek semmilyen hatásköre nincs a sztrájkkal kapcsolatban, minden elkövetett jogsértésért az intézményvezetők a felelősek, még akkor is, ha a tankerület utasításai szerint járnak el. Ezzel minden bizonnyal a központokban is tisztában vannak, ezért az iskolaigazgatók legtöbbször csak szóbeli utasítást kapnak, hogy ne maradjon írásos nyoma annak, hogy a tankerületek jogsértésre kényszerítik őket. Így ha később pereskedésre kerül sor, az intézményvezetőknek kell majd bíróság elé állniuk, nem a tankerületi vezetőknek.

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy a kormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy a pedagógussztrájkokat jogellenesnek, és meg nem történtnek állítsák be.

A kormány február 11-én, az elhúzódó sztrájkok miatt – ahelyett, hogy tárgyalóasztalhoz ült volna a tanárokkal – olyan rendeletet hozott, amely gyakorlatilag ellehetetlenítette a sztrájk lehetőségét is. Azóta több intézmény tanárai – a szakszervezetektől függetlenül – engedetlenségi akciókat szerveznek.