„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

A Rogán-Habony gépezet sem hibátlan

15/10/2019 06:40

| Szerző: Klubrádió

Eddig csak keresgélte az ellenzék az eszközt, amivel megtörheti a Fidesz hatalmát. Most, hogy megvan, a feladat a szavazótábor megtartása.

2019. október 14. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. október 14., hétfő 09:00)
38:51
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

A választási eredmények egy részére számítottak az elemzők, a másikra nem. Amire nem, az az ellenzéki többség a budapesti közgyűlésben. Az tényleg meglepő, hogy olyan budai kerületeket is sikerült „elvinni”, amelyek hagyományosan jobboldaliak voltak. A helyzetet Király Dávid, a Republikon Intézet várospolitikai szakértője és Böcskei Balázs, az IDEA intézet igazgatója elemezte.

Az világosan látszik, hogy van egy protest hangulat a kormánypártokkal szemben. A választók felismerték a kétpártrendszert, és most először sikerült kipróbálni, hogy milyen az, ha csupán egy jelölt áll szemben a Fidesszel. Az ellenzék eddig csak keresgélte az eszközt, amivel a kormánypárt hatalmát megtörheti, most talán megvan. Kulcsmomentum volt az előválasztás. Az embereknek tetszik, ha a bevonásukkal dől el, hogy ki lehet az ellenzéki kihívó, és nem füstös pártirodákban.

Az ellenzék Budapesten jól láthatóan és érthetően politizált, míg a Fidesz kifejezetten rossz politikát folytatott. Büntette a várost, botrányos ügyei voltak, a várbeli lakásbérlésektől a parkolási botrányokon át a gyanús meggazdagodásokig. Az emberekben összerakódtak ezek a sérelmek, a hatalom ugyan időnként megkérdezte őket, de soha nem érdekelte a válaszuk.

A Borkai-ügy is elért Budapestig, de túl nagy a változás, az áttörés ahhoz, hogy ezt csupán egy szexvideó hatásának tudjuk be. Az persze kérdés, hogy a Fidesz miért nem tett semmit a felvétel megjelenése ellen, hiszen az a piacon volt, mint egy árucikk. A szakértők válasza az, hogy a Rogán-Habony gépezet sem hibátlan, s amikor a videó napvilágot látott, attól kezdve a kormánypártnak nem lehetett jó lépése.

Mindenesetre nehéz évek várnak Budapestre. A választók megüzenték, hogy az arrogancia ellenállást szül. Orbán Viktor ugyan együttműködést ígért, de nem lehet tudni, hogy az nála mit jelent. Örökké ellenséget keres, hadakozik, kérdés, miképp tudna átállni a békés együttműködésre. Az biztos, hogy a NER nem maradhat olyan, mint amilyen eddig volt, de azt szem előtt kell tartani, hogy a Fidesz még erős.

Néhány tabu azonban megdőlt. Nem igaz, hogy ebben a választási rendszerben nem lehet legyőzni a Fideszt. Az sem igaz, hogy a krumplis, rezsiutalványos megvesztegetés működik. Az sem igaz, hogy az egypólusú média mindenre jó, mert ahogy szűkülnek a lehetőségek, az ellenzék új utakat keres.

A műsor két szakértője szerint az ellenzéknek most önmérsékletet kell tanúsítania. A közpénzekkel tisztességesen, átláthatóan kell bánnia. Nem lesz könnyű dolga, hisz egész polgármesteri hivatalokat kell megtöltenie új emberekkel, és az emberek számára elfogadhatóan kell képviselnie az erőt. S ami lényeges: szisztematikusan kell készülnie az országgyűlési választásokra.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2019.10.14. 09:00
Műsorvezető: Szénási Sándor