„Klubrádió
Reggeli gyors

A mindent elfedő foci – Zenés sporthírek M. Dénes Tamástól

24/12/2022 08:40

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Hogyan áldozzuk fel eszméinket a sport oltárán? Erről szólt M. Dénes Tamás jegyzete pénteken reggel.

2022. december 23. Reggeli gyors-részlet (2022.12.23. Zenés sporthírek M. Dénes Tamástól)
04:37
00:00
Paul McCartney-tól hallják a Once upon...-t azaz az Egyszer volt... című dalt, mert egyrészt ez egy karácsonyi felvétel, másrészt egyszer majd még sokat fogjuk mesélni, hogy mi még láttuk Lio Messit futballozni. Azt a futballistát, aki 35 évesen már mindent megnyert, amit meg lehetett; ezzel a vb-trófeával feltéve a pontot az i-re. És ez a hét is még róla szolt.

Először is a 2. gólja miatt, ami – mint hétfőn kiderült – szabálytalan körülmények között született; másrészt amiatt a köpeny miatt, amit ráadtak a trófea átvételekor a házigazda katariak. Egy bist nevű arany-fekete ruhadarabot kellett felvennie, amely a legelőkelőbb embereknek jár Katarban. Mint utóbb kiderült, a FIFA, a nemzetközi labdarúgó-szövetség a saját tulajdon szabályát szegte meg ezzel, mert játékos nem vehet semmit a meze fölé a díjátadás pillanatáig.

Dehát ott volt Gianni Infantino, a FIFA elnöke, és nyájasan mosolygott, amikor látta, hogy mit kér Messitől a katari emír. Egy kis országimázs Katarnak, Neki ez belefért. Ami nem fért bele, az Volodir Zelenszkij ukrán elnök beszéde lett volna, amit a döntő előtt mondott volna el az óriáskivetítőn. Ennyi. A FIFA szponzorainak, amelyek szinte egytől egyig szinte valamilyen tekintélyelvű diktatórikus rendszert favorizáló országból származnak, nyilván nem lett volna ínyére egy Ukrajna-, emberi jogok- és demokrácia-párti beszéd.

Mi marad még? Katar és a FIFA mint nagy győztesek. Ebben az évben a nemzetközi labdarúgó-szövetség 7,5 milliárd dollár nyereséget termelt. Egy dolog világossá válik: sem Pelétől, sem Messitől, sem Ronaldotól, sem Neymartól, sem senkitől nem várhatjuk, hogy kiálljon a diktatúra vagy egy elnyomó rendszer ellen. Ezt legfeljebb magunktól várhatjuk. Hogy miért? Mert ezek a sztárok egyszerűen nem tudják elképzelni, hogy ha a rendszer vezetői istenítik őket, akkor az a rendszer rossz is lehet. Vagy egy olyan rendszer, amelyből ők megélnek, az rossz. Nem, ilyen nincsen. Nincsen tömeggyilkosság, nincsen népirtás, nincsen politikai gyilkosság, nincsen korrupció, nincsen elnyomás; foci van, pénz van és egy emiatt sérülő önkép van, amiről jobb nem tudomást venni.

És a foci – mint már oly sokszor – most is jótékonyan elfedi az ember hiányosságait, az ember gyarlóságát, és ez az, amire már rájöttek a világ diktatúrái és ilyen meg olyan politikai vezetői, hogy a foci eltereli a figyelmet, és ezért ekkora a jelentősége.

A világ nem Katarnak adta be a derekát, a világ a focinak és a pénznek adta be a derekát. És ez várható a jövőben is. Háromévente világbajnokság – ahogy a FIFA most javasolta? Remek ötlet! 48 csapatos világbajnokság? Még jobb! Hiába tiltakozik gyakorlatilag a teljes futballtársadalom, mindegy, keresztül fogják vinni. Ahogy az öreg kri indián mondta: csak amikor az utolsó fa is kipusztult, amikor az utolsó folyó is kiszáradt, amikor az utolsó halat is kifogtátok, akkor fogjátok észrevenni, hogy a pénzt nem lehet megenni.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2022. december 23-i Reggeli gyorsban hangzott el.