„Klubrádió
Hosszabbítás

Aranylabda: "Ez így egy Messi-C. Ronaldo-emlékdíj"

12/12/2021 20:36

| Szerző: Klubrádió/szg

A nagy vihart kavart Aranylabda-díjátadást vizsgáltuk Marosi Gergely sportújságíróval. Aki szerint azzal, hogy ott van a díj odaítélésének szempontjai között a játékos egész karrierje is, ez nem más, mint egy „Messi-Cristiano Ronaldo-emlékdíj”. Hozzátette, talán nem is lett volna akkora felzúdulás, ha Lewandowski megkapja az Aranylabdát tavaly, mert idén nem volt annyira egyértelmű.

2021. december 07. Hosszabbítás (2021. december 07., kedd 15:00)
47:21
00:00
Műsorvezetők: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor Szerkesztők: Árva Brigitta

Rekordot jelentő hetedik alkalommal kapta meg a labdarúgás legfontosabb egyéni díját, az Aranylabdát Lionel Messi. Az argentin játékos felnőtt válogatott pályafutása első trófeáját nyerte a nyáron, amikor Argentína megnyerte a Copa Américát, ám főleg ősszel nem játszott azon a színvonalon, ami alapján széleskörű egyetértés lett volna a díjazása mögött. A díjról, a hoppon maradt Robert Lewandowski esetleges kompenzálásáról, és az Aranylabda értékéről Marosi Gergely sportújságíróval beszélgettünk.

Talán nem lett volna ekkora felzúdulás

Ahogy sokan, ő is Robert Lewandowskinak adta volna. De hozzátette, talán az is befolyásolja a gondolkodását, hogy Lewandowski tavaly megérdemelte volna. Nem volt rossz Eb-je (3 góllal), azt pedig nem lehet tőle várni, hogy egyedül becipelje a lengyeleket az elődöntőbe. Német szinten pedig megint szenzációs volt, miközben Messi ősszel közel sem olyan meggyőző a PSG-ben. A Bayern csatára több gólt lőtt és bajnokságot is nyert. Műsorvezetőnk hozzátette: Messi a hátára vette az egész csapatot, és az argentinok 1993 óta nem nyertek Copa Américát. Sokan őt tartják minden idők legjobbjának, de arról gyakorlatilag közmegegyezés van, hogy a két legjobb egyike.

Ott van a szempontok között a játékos egész karrierje is, Marosi Gergely szerint viszont akkor ez nem más, mint egy „Messi-Cristiano Ronaldo emlékdíj”. Hiszen az elmúlt években az argentin hétszer, a portugál ötször kapta meg az Aranylabdát, egyedül Modric tudta megtörni kettejük sormintáját 2018-ban – és az is vitatható volt. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a két zseni árnyékában lemaradtak a díjról olyanok is, mint Iniesta, Sneijder vagy Ribéry.

Ettől független az, hogy ki milyen csapatban játszik és milyen trófeákat nyer. Ha csak trófeaalapon döntenek, akkor a Chelsea-s olasz Jorginhónak kellett volna kapnia, mert a BL-Eb-kombónál nincs erősebb idén.

Természetesen lehetett Messinek adni – fogalmazott Marosi Gergely – „nem a futball legnagyobb botránya”, hogy Lionel Messi kapta az Aranylabdát hetedszer is. Talán nem is lett volna akkora felzúdulás, ha Lewandowski megnyeri tavaly, mert idén nem volt annyira egyértelmű a győztes. Az lenne a vicces, ha a lengyel verseny nélkül megkapná utólag a 2020-as elismerést, és erre lehet esély szerinte.

Szimpátiaszavazás

De vajon a díj maga mennyire értékes szakmailag? Marosi Gergely szerint az Aranylabda „glorifikált szimpátiaszavazás”, amelynél odamegy 170 sportújságíró a világ minden részéről, akit valamilyen alapon felkér a France Football, összeáll és szavaz. Miközben „annyi adatunk van már a futballról, hogy belefulladunk”. Neki hitelesebb lenne, ha behoznának valamilyen adatalapú szempontot, a szaklap megegyezne egy olyan szolgáltatóval, amely méri a játékosok teljesítményindexeit. Behozná a top 50 edző értékelését is, akinek már nem kell a saját népszerűségét növelnie, olyanokét, mint Klopp, Guardiola, Bielsa vagy Nagelsmann.

Az Aranylabda értékét az adja, hogy ez a legrégebbi, a játékosok szerint is ez a legrangosabb díj. Viszont a kétes döntésekkel ezt kockáztatják, kijön az Aranylabda-szavazás végeredménye, és sok helyen az első zsigeri reakció az, hogy „ez vicc”. A France Football amúgy magával se tesz jót, azt nem tudják megindokolni, hogy miért nem ítélték oda 2020-ban a díjat, hiszen majdnem minden sorozatot lejátszottak. Kivéve a francia bajnokságot, és francia szaklapról van szó. Persze annyit talán nem is ér az Aranylabda, amekkora indulatok csapnak fel körülötte.

Szerinte jó kezdeményezés volt az ’50-es években a szakírók szavazása, amikor nem volt annyi elérhető információ. Ők utazhattak a csapatokkal, miközben a futballturizmus a maihoz képest gyerekcipőben járt. Az átlag szurkoló a világ legjobbjait adott esetben csak egyszer látta életében, ha eljöttek Magyarországra a válogatottjukkal vagy klubcsapatukkal. Manapság meg ha az ember bekapcsolja a tévét, minden hétvégén láthatja Messit és Lewandowskit. Ráadásul a Copa América, amelyet Messi megnyert az argentinokkal, az Eb-vel egy időben volt. Vélhetően a dél-amerikai sportújságírók inkább a Copát nézték, az európaiak meg az Eb-t. Az ő preferenciáját is befolyásolhatja, hogy több német meccset néz, mint spanyolt vagy franciát, tehát többet látja Lewandowskit.

A szavazó sportújságírókkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az abszolút focinagyhatalom Brazília reprezentánsa az ötös listájára se tette be se Messit, se Lewandowskit, Neymart viszont igen. Ugyanakkor a portugál újságírónál nem volt a legjobb ötösben Cristiano Ronaldo. Valószínűleg az európai szavazatokkal a lengyel nyer, az európán kívüliekkel fordított az argentin.

A műsor második felében arról volt szó, hogy elég furcsa lebonyolítási renddel zajlott le a 2021-es Túraautó-világkupa szezon. Sajnos a magyar versenyzők és csapatok ezúttal egy-egy futamgyőzelemmel voltak kénytelenek beérni, a bajnokság összetettjébe nem szóltak bele. A miértekről Lantos András, az Eurosport kommentátora mesélt, a többi között arról is, hogy milyen ügyeskedéssel tudta a címet védő Yann Erlacher csapata, a Lynk&Co kijátszani a bajnokság teljesítmény kiegyenlítési szabályzatát, ami elméletileg nagyjából azonos feltételeket adna a versenyzőknek.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Ronaldo és Messi egymás mellett, egymás ellen 2011-ben. Forrás: Wikimedia Commons

Hosszabbítás
2021. december 07., kedd 15:00
Műsorvezetők: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor