„Klubrádió
Esti gyors

A foci nem politika? – Kárpáti Iván jegyzete

20/12/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Egy régi dakota közmondás szerint a futballt gólra játsszák, a politikát nem.

2022. december 20. Esti gyors-részlet (2022.12.20. Kárpáti Iván jegyzete)
01:53
00:00
Lehet itt világbajnok infláció, megélhetési válság, lázongó tanárok, kicselezett orvosok, bármi, Orbán Viktor semmiről nem tud olyan lelkesedéssel, átéléssel és kiemelt érdeklődéssel beszélni, mint a fociról. A világ legnépszerűbb sportjáról beszélünk, ami több is mint egy sport, ezt tudjuk, tény. Tehát a miniszterelnök magához rendelte házi sportlapját és kifejtette: 2030-ra „régi fényében ragyoghat a magyar futball”.

Ez körülbelül olyan, mintha egy tájfunban hánykolódó hajó kapitánya hosszas értekezésbe kezdene a hídon a japán tusrajzok csodálatos világáról, miközben teát szürcsölne porcelán csészéből.

Másik fontos mondása: „...ezt a pénzt bármi másra is elkölthették volna, örüljünk, hogy a futballra költötték.” Örülünk, mi már 12 éve örülünk, hogy első a foci, ezermilliárdos játékszer. Hogy mikor ragyog fel az a bizonyos „régi fény”, az persze némileg képlékeny. 12 éve még 4 évet jósolt. Nagyjából az a kategória, hogy mikor érjük utol Ausztriát, amitől folyamatosan 20-30 évre vagyunk. Arról nem tudunk, hogy Csányi Sándor társaságában, miről beszélgetett a katari miniszterelnökkel, csak azt sejthetjük, hogy bármelyik másik európai állam első embere valószínűleg arról, hogy a világ egyik legnagyobb gázkészletén csücsülő országa, miként tud résztvenni az orosz energiáról való leválásban. Reméljük két gólpassz felidézése között, ez is terítéken volt.

Az nyilván udvariasan kerülve lett iszlám vendéglátóival, hogy Orbán értelmezésében Messi karrierje egy „tiszta keresztény történet”. Most már csak azt nem tudom, hogy mi a rosszabb nekünk, ha a miniszterelnök a stadionba megy be, vagy a templomból jön ki?

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. december 20-i Esti gyorsban hangzott el.