„Klubrádió
Esti gyors

"A megállapodás az oroszokkal öncsonkítást jelenthet Ukrajnának, de a háború elhúzódásával mindenki veszít"

11/03/2022 20:58

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ha sikerül is Ukrajnának megállapodnia Oroszországgal, az várhatóan területvesztéssel jár – véli Feledy Botond külpolitikai szakértő. Szerinte a háború vége nem jelenti azt következésképpen, hogy a Moszkvával szemben bevezetett szankciókat belátható időn belül megszűntetik.

2022. március 11. Esti gyors - részlet 22.03.11. Feledy Botond
10:07
00:00

Oroszország kitart állítása mellett – amellyel Kína valamely rejtélyes okból egyet ért –, hogy azért támadta meg Ukrajnát, mert nukleáris fegyvereket állít elő. Feledy Botond külpolitikai szakértő, a Kitekintő külpolitikai hírportál alapítója, a Társadalmi Reflexió Intézet vezetője a Klubrádiónak azt mondta, a csernobili atomerőművet is arra hivatkozva foglalták el az oroszok, hogy ott az oroszok piszkos bombákat állítanak elő.

A piszkos bomba nem maghasadási, vagy hidrogén bomba esetén fúziós kataklizmát előidéző eszköz. Detonációja eleve sugárzó anyagot szór szét, például radioaktív kobaltot, vagy céziumot. Stratégiailag teljesen értelmetlen bevetni, mert az emberi áldozatokon kívül tartósan lakhatatlanná teszi a hatósugara alá eső területet. Nem véletlen, hogy többnyire terrorszervezetektől számítanak szakértők ilyen fegyver bevetésére. Besorolása: radiológiai fegyver, egyike tömegpusztító fegyvernek minősülő eszközök négy csoportjának (A: Nukleáris fegyverek, B: Biológiai fegyverek, C: Vegyi fegyverek, R: Radiológiai fegyverek).

Feledy szerint két szempontot érdemes számításba venni. Az orosz vezetés, Putyin számára a legfontosabb szempont, hogyan tudja a kommunikálni Ukrajna megtámadását az orosz nép felé. Valamivel indokolnia kell, az országgal szemben bevezett különböző szankciókat, a katonai veszteségeket. Nem véletlen, hogy a támadás elején törvénnyel tiltotta meg, hogy az orosz médiumok bármilyen, a Kreml álláspontjától eltérő véleményt fogalmazzanak meg, akár egy másik megtámadásaként hivatkozzanak az invázióra. Utólag már preventív tevékenységként kommunikálják a támadást, mondván egy esetleges támadást akarnak megelőzni. Ezzel indokolta a Kreml másik indítékát is, hogy miért kellett "speciális szolgálati rendet" hirdetni az orosz nukleáris elrettentő erőknél. "Ez a megelőzés és a támadás narratívája" – foglalta össze Feledy.

A végkimenetel nagyon képlékeny jelenleg, Feledy nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország végül tud olyan ajánlatot tenni a tárgyalásokon, amelyet Ukrajna képes, és hajlandó megfontolni. Egyfelől, ha az orosz hadsereg meg tddja szilárdítani állásait Ukrajnában, az Kijevnek jelentene tragikus fordulatot, másfelől Moszkvának és különösen Putyinnak az nem áll érdekében, hogy a háború még tovább húzódjon. Kérdés, hogy melyik lesz a "kilépőpont". Előbbi esetben – mivel nem a NATO-val köthet megállapodást Moszkva, hanem Kijevvel, így valószínűleg kedvezőbb feltételeket csikarhat ki. "Ukrajna tárgyalások során egy durva öncsonkítás előtt áll." Megállapodás esetén erről kell döntenie Zelenszkinek.

Bárhogy is végződjék, Oroszország nem számíthat arra, hogy egyhamar megszünteti a Nyugat a bevezetett szankciókat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Feledy Botonddal
2022.03.11., péntek 18:15
Riporter: Selmeci János