„Klubrádió
A lényeg

Putyin készültségbe helyezte a nukleáris elrettentő erőket

27/02/2022 16:18

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin vasárnap magas fokú készültséget rendelt el a nukleáris elrettentő erőknél. Az Egyesült Államok elfogadhatatlannak tartja, az orosz elnök eszkalálja a háborút.

A 24.hu szemlézt az AP hirügynökséget, amely szerint az orosz elnök kormányzati vezetőkkel tartott megbeszélésén beszélt arról, hogy a nyugati országok nem csak barátságtalan gazdasági szankciókat vetettek ki az országra, de a NATO-tagországok vezetői agresszív kijelentéseket is megfogalmaztak, ezért döntött úgy, hogy „speciális szolgálati rendet” hirdet a nukleáris elrettentő erőknél.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fokozottan készülnek Oroszország nukleáris fegyvereinek szükség esetén történő kilövésére.

Az Oroszország és a nyugati államok közti feszültség ezzel minden korábbinál jobban kiéleződött.

Putyin egyébként már a háború első napján azzal fenyegetett, hogy minden ország megtorlásra számíthat, amely közvetlenül beavatkozik az ukrajnai konfliktusba.

Nem kellett sokáig várni az Egyesült Államok reakciójára sem. "Teljességgel elfogadhatatlannak tartják, hogy Putyin eszkalálja a háborút" – mondta a CBS-nek Linda Thomas-Greenfield, aki az USA ENSZ nagykövete..