„Klubrádió
A lényeg

Támogatja az állam az ukrán menekülteket foglalkoztatókat

11/03/2022 12:40

| Szerző: Klubrádió

Az állam támogatást nyújt azoknak a munkáltatóknak, akik vállalják az Ukrajnából menekültek foglalkoztatását. Az összeget lakhatási és utazási költségekre kell fordítani.

Állami támogatást kapnak azok a munkáltatók, akik legalább heti húszórás munkára, határozott vagy határozatlan időre vesznek fel Ukrajnából menekült munkavállalókat. A hvg.hu cikke szerint a lakhatási és utazási költségek felét megkapják azok, akik a háború elől menekült ukrán állampolgároknak – ideértve az ukrán–magyar kettős állampolgárokat – munkát adnak.

A csütörtök este megjelent rendelet szerint a támogatást a kormányhivataltól kell kérni, amely 8 napon belül dönt. Feltétel, hogy a munkáltatónál rendezett munkaügyi kapcsolatok álljanak fenn, és ne álljon végelszámolás, felszámolás alatt, ne legyen folyamatban csődeljárás. A kormány "az e rendelet szerinti támogatás és foglalkoztatás elősegítésével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges forrás biztosításáról egyedi határozatban dönthet".

A támogatás köztehermentes, egy évre adják, és újabb egy évre meghosszabbítható. Havonta utólag fizetik.

Ennek egyik feltételeként a rendelet előírja, hogy a munkaadó a támogatás igénybevételével vállalja, hogy gondoskodik a munkavállaló, valamint szükség esetén kiskorú gyermekének megfelelő körülményeket nyújtó szálláshelyéről és a szervezett munkába járásról. 

A támogatást köteles a lakhatási és utazási költségekre fordítani, úgy, hogy az legfeljebb e költségek felét teheti ki, és „nem haladhatja meg a  munkavállalónként járó legfeljebb 60 000 forintnak és a munkavállalóval közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként járó további 12 000 forintnak az összegét”. A lakhatási és utazási költségnek a fennmaradó részét a munkaadó és a munkavállaló 50-50%-ban viseli. A támogatás a munkavállaló fizetés nélküli szabadsága idejére nem folyósítható.