„Támogassa
A lényeg

Szétszórodott a Kijev környéki hadoszlop: most éppen biológiai fegyverek ellen harcol Oroszország

11/03/2022 09:28

| Szerző: Klubrádió

Csütörtökön 4186 ember, köztük 1027 gyermek menekült Ukrajnából Budapestre vonattal. A rendőrség szerint a legtöbben egyénileg tovább utaztak, vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 89 ember, köztük 45 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Mariupol, 2022. március 11. Az egyik templom maradványait fotózza egy ukrán katona megsemmisült épületek romjai között a délkelet-ukrajnai Mariupolban2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Fotó: Jevhen Maloletka
 

 

A segélyszervezetek, önkéntesek ennél jóval több embernek segítenek.

Péntekre Kijevet körbevették az orosz haderők, a műholdfelvételek szerint 64 kilométer hosszú katonai konvoj szétszóródott. A páncélosok az ukrán fővárostól északra található Antonov repülőtérhez közeli településeken tűntek fel.

Az ukrán csapatok rakétákkal támadták a konvojt.

Péntek reggel három légicsapás sújtotta Dnyiprót. Halottak is vannak. A támadások egy óvodát, egy lakóépületet és egy kétszintes cipőgyárat találtak el. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek reggel Telegram-csatornáján közzétett videóüzenetében tagadta, hogy vegyi és egyéb tömegpusztító fegyverek lennének Ukrajnában. Szerinte az oroszok csak ürügyként találták ki ezeket, hogy igazolják a megszállást. A biológiai laboratóriumok miatt Oroszország az ENSZ BT összehívását kérte.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Kijev, 2022. március 10. Elektromos rolleren utazik egy fegyveres férfi egy elnéptelenedett utcán Kijevben 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes
Fotó: Miguel A. Lopes
 

 

"Ha tudni akarod, mit terveznek az oroszok, figyeld meg, mivel vádolnak meg másokat" - mondta Zelenszkij.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint eddig 222 ezer embert evakuáltak Oroszországba Ukrajnából és a szakadár köztársaságokból.

Bombázták a harkivi Fizikai és Technológiai Intézetet, ami egy nukleáris kutatóintézet, ahol kísérleti reaktor is működik, és "teljesen megsemmisült" a neutronok előállítására használt reaktor épülete. (MTI, 444)