„Támogassa
A lényeg

Kormány: a katonai drón berepüléséhez hasonló két újabb incidens történt

11/03/2022 16:33

| Szerző: Klubrádió

Negyven percig repült Magyarország felett egy katonai drón, amely éjjel zuhant le Zágrábban. A Honvédelmi Minisztérium a hvg.hu-val azt közölte: a robotrepülő "mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva" távozott a magyar légtérből. De hozzátették, hogy "sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az északkeleti országrészben". Szijjártó Péter egy harmadik esetről is beszélt.

A horvát elnök tájékoztatása szerint több mint 40 percig repült Magyarország felett egy katonai drón, mely éjjel zuhant le Zágrábban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén megerősítette, hogy Magyarország légtere is érintett volt, a magyar hatóságok vizsgálják a történteket.

A hvg.hu a Honvédelmi Minisztériumhoz fordult. A tárca válaszából kiderül, hogy a gép egy TU-141 drón volt, amit az orosz és ukrán hadsereg is használt korábban. Azt írták: 

„Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett”.

A HM tájékoztatása szerint „a nagy sebességgel közlekedő eszközt" már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. „A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.”

Azonban később egy másik incidens is történt, amelyről a minisztériumi közlés alapján egyelőre ennyit tudni:

„Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az északkeleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak.”

A HM szerint az ukrán háborús konfliktus miatt „különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket. Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek.” Az esetet a szomszédos országokkal közösen vizsgálják.

Frissítés:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Győrben beszélt arról, péntek délután ismét volt egy hasonló jelzés a radarok alapján, amelynek nyomán ismét felszálltak a magyar Gripenek. Szijjártó Péter elmondta, egyik alkalommal sem láttak semmilyen repülő objektumot.

(Kiemelt kép: Tamás Mészöly/Wikimedia Commons)