„Támogassa
Reggeli gyors

A magyarok bizalmatlanok

1/12/2023 13:15

| Szerző: Klubrádió

A magyarok kirívóan bizalmatlanok az Ipsos a világ 31 országában készített globális felmérése alapján. A téma az volt, hogy a lakosság mennyire bízik meg különféle szakmák képviselőiben, illetve fontos közintézményekben. A magyarok egyötöde például  úgy általában nem bízik az emberekben. Politikusok és a bankárok is rosszul szerepelnek a bizalmi listán, de a magyarok az újságírók és az orvosok iránt is bizalmatlanabbak az átlagnál. Sik Endre szociológust, a Társadalomtudományi Kutatóközpont külső kutatóját kérdeztük a Klubrádió Reggeli gyors műsorában.

2023. december 01. Reggeli gyors - részlet 22.12.01. Sík Endre
12:05
00:00

Magyarországon így néz ki a sorrend, tehát bennük bíznak legkevésbé a magyarok: politikusok, kormánytisztviselők, bankárok, újságírók, papság, hirdetési szakemberek.

A 27 EU-s tagállam közül csak Magyarország és Lengyelország az, ahol nem a közszolgálati médiát tartják a legmegbízhatóbb hírforrásnak. A többség még az ismerősei posztjait és a blogokat is hitelesebbnek tartja a köztévénél és a közrádiónál. "Az, hogy az újságírókban sem bíznak meg, az magyar sajátosság. Ez nem az újságírók személyére vagy szakmai felkészültségére, hanem a média állapotára vonatkozik a mai Magyarországon, és arra, milyen lehetőségei vannak a magyar újságíróknak, hogy ezen belül tevékenykedjenek" – mondta Sik Endre szociológus. Hozzátette, "a nemzeti együttműködés rendszerén belül az újságíróknak kicsi a lehetősége arra, hogy igazán minőségi munkát csináljanak. Akár azért, mert propagandisták, akár azért mert másként gondolkodnának, írnának, szólnának, akkor visszhangkamrákba vannak szorítva, és nem hallja őket a népesség."

Ez igazából Magyarországra jellemző, harminc éve az ember elfogadta valóságként, amit a média sugárzott (Magyar 1, Magyar 2, Kossuth rádió, Petőfi rádió, Népszabadság, Szabad Föld). Ma hamar kiderítheti az ember, hogy valós vagy kamu tartalom, amit az online média, illetve a rádió közvetít. Amit akkor írtak Sik Endre szerint, az jól megszűrt tartalom volt, a mai világban pedig tényeken túli helyzet adódott. Ez különösen érvényes a közösségi médiára. Egy újságírónak így sokkal nehezebb a helyzete, mint régen volt – tette hozzá.

A tudósokban és a tanárokban megbízunk a felmérés szerint. A számítógépes tudományra természettudományra, mesterséges intelligenciára különösen igaz ez Sik Endre szerint. A részletek nem érdeklik az átlagembert, csak az eredmények. Az emberek elhiszik, és várják a híreket. A tanárok iránti bizalom szintén jó, mint hangsúlyozta – ezt még nem amortizálta le a rendszer.

Mi magyarok kevésbé bízunk úgy általánosságban a felmérés szerint, pedig Sik Endre szerint érdemes lenne ezen változtani. "Esterházy Péter sokat és jól írt a fociról, és meggyőzően érvelt amellett, hogy ha csapat kiváló játékosokból áll, de nem bíznak azok egymásban, akkor rosszabbul teljesítenek. Mint egy olyan csapat, ahol átlagosak a futbalisták, de nem önzőzik el a helyzeteket, bíznak egymásban. Ez mindenre érvényes az egész társadalom és gazdaság működésére" – fogalmazott a szociológus.

Máshol 58 százalék bízik az orvosokban a világot átfogó kutatás szerint, itthon csak 42 százalék. Itt ugyanaz a helyzet, mint az újságíróknál, tudjuk, hogy jók a magyar orvosok, de ebben a bizalmatlanságban benne van az egészségügy működése szervezetileg. Ez is mind az orvosokra való bizalmon keresztül válaszolódik meg. 

A teljes hanganyagot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Jennifer Beebe / Pixabay.com

Reggeli gyors/Interjú Sík Endrével
2023. november 30., 7:45
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert