„Támogassa
Reggeli gyors

"Magyarország jó terep a média alternatív üzleti modelljeinek feltérképezésére" – Interjú Jessica White-tal, a Freedom House vezető elemzőjével

23/06/2023 11:03

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A médiának globálisan is nehézséget okoz, hogy megtalálja a működő üzleti modelleket és, hogy visszanyerje a közönség bizalmát. Jessica White, a Freedom House vezető elemzője szerint, miközben Magyarországon az állami beavatkozások nehéz helyzetbe hozták a független médiumokat, rákényszerültek, hogy alternatív üzleti modelleket dolgozzanak ki, ez viszont nem sikerült volna a médiafogyasztók bizalma nélkül. Csernyánszky Judit interjúja.

2023. június 22. Reggeli gyors- részlet/ interjú Jessica White-tal 2023.06.22.
05:53
00:00

Május végén mutatta be a Freedom House az európai demokráciák helyzetét vizsgáló legújabb jelentését egy nemzetközi vitafórum keretében. Magyarországon ismét – követve a korábbi évek tendenciáját – romlott a demokrácia helyzete – állapította meg a demokrácia, a politikai és emberi szabadságjogok helyzetének kutatásával foglalkozó amerikai központú civil szervezet.

17 éve vizsgáljuk azt, hogy a sajtószabadság eróziója miként hat a demokrácia hanyatlására, felszámolásának folyamatára – mondta a Freedom House elemzője, Jessica White a Klubrádiónak a most megjelent legfrissebb tanulmányukról, amelyben az Európai Unió országai közül most csak hat tagállamot vettek számba, és rögtön meg is jegyezte, hogy Európában szinte minden más kontinensnél messze jobb a helyzet. Ugyanakkor sokkal törékenyebb és sérülékenyebb, mint ahogy az kívülről látszik.

 
Jessica White Freedom House
 
a Freedom House kutatója, média és demokrácia
LinkedIn, https://uk.linkedin.com/in/jessmwhite
 

A három legfontosabb destabilizációs tényező ma: a digitalizációs kihívás, a hagyományos médiatermékek esetében; az új üzleti megoldások, ehhez kapcsolódóan pedig az egyes államok legkülönfélébb akadályozó beavatkozásai; valamint a médiafogyasztók bizalmának fokozatos elvesztése – magyarázta White.

Az állami beavatkozások tekintetében: amikor a Klubrádió elvesztette addigi frekvenciáját, a médiahatóság a vezető indokok közé sorolta, hogy nem látják a rádió finanszírozásának lehetőségét, merthogy szerintük annak működését nem lehet a hallgatók támogatására építeni. A kérdés, hogy nem "fordítva ült-e a lovon a hatóság, nem nekik kellet volna-e megteremteni a lehetőségét, hogy a rádió működése akadálytalanul biztosítva legyen"?

White szerint kétségtelen, hogy a rádió destabilizálásának egyik legsúlyosabb eszköze lett, hogy megfosztotta a médiahatóság a frekvenciájától – mondta White. Emellett épp a hatóságok teremtették meg ezt a bizonytalan helyzetet azzal, hogy egyrészt az állam nem támogatta a független médiát, szemben a kormánypártival, másrészt kicsatornázta erről a területről a pénzeket. Gyakorlatilag ezzel eltorzította a médiapiacot, mert azt az irányítása alá akarta vonni a kormány. Ennek ugyanakkor meglett a jótékony eredménye is, pontosan az, hogy a média egy része teljes mértékben függetlenné vált a kormányzati vagy állami támogatásoktól. A rádió függetlensége – úgymond – első látásra is evidenciának tűnik. Tulajdonképpen épp ez adja meg a rádió szavahihetőségét és ez vonzza a hallgatóságot is. A támogatás a rádióhallgatók részéről megnyilvánuló maximális bizalom jele, amivel nem sok médiatermék dicsekedhet – magyarázta a kutató.

A magyarországi média helyzetének vizsgálata azért is érdekes, mert itt láthatjuk a különböző alternatív üzleti modellek megvalósulását – mondta White. Kezdve azzal, ami a Klubrádiónál is kialakult, a támogatói bevételek vagyis a mikroadományok rendszere. De idetartozik az is, amikor tagságot vállal a nonprofit szervezetben a támogató, vagy például a médium munkatársai, illetve a fejlődésében érdekeltek lesznek a cég részvényesei. Fontos, hogy mindezekre csak a médiafogyasztókkal való szoros bizalmi kapcsolat esetén van lehetőség – hangsúlyozta a kutató.

Ugyanakkor, a Klubrádió például igencsak küzd azzal, hogy elérje a vidéki hallgatóságot. Vidéken méginkább masszív a kormánypárti médiumok jelenléte, a független sajtó pedig kevésbé éri el a közönséget. Ettől vélhetően nem függetlenül a választásokon taroltak a kormánypártok a kisebb településeken.

White szerint ugyanakkor, éppen azért mert a rádió elvesztette a frekvenciáját, megkereste az alternatív médiajelenlét legkülönfélébb formáit. A mai világban nagy előnyt jelent többféle digitális platformon is jelen lenni, a Klubrádió digitális átmenete pedig sikeres volt – mondta a kutató. A vidéki közönséghez való eljutást talán hírlevéllel lehetne megerősíteni –véli White, hozzátette, tudja, hogy a kormány felől érkező nyomás, amit a médiafogyasztókra gyakorolnak a polarizált médiavilágban megnehezíti a független médiumok helyzetét, hisz ők ellenségként tekintenek magukra és ezt hirdetik a médiafogyasztók felé. Ez valóban nagy küzdelem – mondta White.

Igazi kihívás a független médiában dolgozóknak, hogy nincs politikai és jogi következménye annak, amiről beszámolnak, amit kinyomoznak, például a korrupciós ügyek felderítésének sem.

Amikor a média fontosságáról beszélünk, valóban kulcskérdés, hogy milyen hatása van az ügyek feltárásának. White szerint annak is üzenetértéke van a médiafogyasztók számára, amikor azzal szembesülnek, hogy egy állami vagy kormányzati hivatal  nem adja ki az információszabadságra való hivatkozás ellenére sem perdöntő dokumentumokat, vagy amikor nem adnak interjút a kormányzati szereplők a független médiának.

White szerint a következő időszakban fontos vizsgálni a mesterséges intelligencia jelentette kihívásokat, félszemmel már figyelnek erre a Freedom House-nál is, ugyanakkor a közösségi hálón terjedő dezinformációs hullám is épp elég munkát ad.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/ interjú Jessica White-tal
2023. június 22., csütörtök, 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit