„Klubrádió
Esti gyors

Polyák: Hiába az országos frekvencia, így sem tud több embert vonzani a Karc FM a Klubrádiónál

17/05/2023 21:16

| Szerző: Klubrádió

Polyák Gábor médiajogász elmondta: a Mediánnal közös hírfogyasztás-kutatásukban arra a kérdésre, hogy melyik rádiót választják az emberek, körülbelül annyi pontot kapott "a Médiatanács hathatós segítségével" országos elérésűvé bővített Karc FM, mint a Klubrádió, amelynek már a frekvenciáját is elvették. Elképesztően sok pénzből is képtelenek voltak olyan műsort készíteni, amit legalább a Fidesz-szavazók hallgatnának – fogalmazott a kormánybarát rádióról.

2023. május 17. Megbeszéljük / részlet, Polyák Gábor (23.05.17.)
15:16
00:00

A napokban derült ki, hogy a Karc FM elbocsát több mint egy tucat munkatársat és a műsoridő egy részében a Hír TV műsorait ismétli (nem újdonság ez, jegyezte meg műsorvezetőnk, hiszen a Spirit FM is az ATV műsorait ismétli). Polyák Gábor médiajogász, egyetemi tanár szerint ez komoly szerződésszegés lenne, ha nem módosítanák a szerződést, de „ne legyen kétségünk afelől”, hogy a Médiatanács tárt karokkal várja a Karc FM képviselőit és mindent aláír, amit elétesznek. Úgy látja, ebben nincs kockázat a kormánypárti rádió számára.

Az interjúban szóba hozta a még nem publikált, Mediánnal közös hírfogyasztás-kutatásukat, amelyet ebben az évben is június elején tesznek közzé, és amelyben azt vizsgálják, hogy a magyarok honnan tájékozódnak. Ebből kiemelte: arra a kérdésre, hogy melyik rádiót választják az emberek, körülbelül annyi pontot kapott a szerinte „a Médiatanács hathatós segítségével” országos lefedettségűvé nőtt Karc FM, mint a Klubrádió, amelynek már a frekvenciáját is elvették. Elképesztően nagy mennyiségű pénzből is képtelenek voltak olyan műsort készíteni, amit legalább a Fidesz-szavazók hallgatnának, és közben a Klubrádió nem veszíti el a közönségét – fűzte hozzá Polyák Gábor. Szerinte ez is azt mutatja, hogy az emberek nem bolondok, ami hallgathatatlan, azt nem hallgatják.

A Klubrádió 2021 februárja óta nem érhető el FM-en, a Fidesz-közeli médiaholding, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő Karc FM pedig ugyancsak 2021-ben nyert frekvenciahasználatot 10 plusz 7 évre.

Frissítés: Hann Endre, a Medián ügyvezetője később a Klubrádiónak elmondta, átfogó kutatást végeztek a magyar lakosság politikai tájékozódási szokásairól, és ennek volt a része, hogy ki, milyen rádiót hallgat. A kutatás módszertanát ismertetve Hann Endre elmondta: az 1000 fős reprezentatív mintán elvégzett felmérés azt tudakolta: milyen hírforrásokból tájékozódnak a megkérdezettek. Akik pedig megemlítették, hogy rádióból is, azoktól azt is megkérdezték, hogy melyik rádióban milyen gyakran hallgattak mostanában híreket és más közéleti műsorokat. Ennek volt az egyik eredménye, hogy országosan a Klubrádió a Karc FM-mel azonos nagyságú hallgatósággal rendelkezik – jelentette ki Hann Endre.

Az interjúban szó volt arról, hogy két nappal ezelőtt tartottak egy tanácskozást abból az alkalomból, hogy elkészült az EU médiaszabadság-törvénytervezete, és magyar részről Polyák Gábor előadást tartott Gálik Mihály professor emeritus mellett. Nem volt nagyon bizakodó a beszélgetés hangulata – fogalmazott a szakértő a Megbeszéljük adásában. Nem volt sok átütő siker, az EU mindig nagyon mértéktartó volt, amikor a médiát kellett szabályozni. A magyar helyzetben 2010-11 óta „gyakorlatilag nem telik el úgy negyedév”, hogy ne érkezne egy bizottság vagy küldöttség az EU-tól, vagy ha nem onnan, akkor az Európa Tanácstól, az ENSZ-től, és hallgatná meg, mi újság a médiában. Meglepődnek, szörnyülködnek, megkérdezik, miben segíthetnének, aztán hazamennek és nem történik semmi – fogalmazott.

Polyák Gábor
 
Polyák Gábor
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Gálik Mihály szerint ez a jogszabály nem is jut el addig, hogy megszülessen, túl sok az ellenérdekelt fél; Polyák Gábor nem ennyire pesszimista, nem temeti. Azt látja, hogy a demokráciát érintő kérdésekben mindig is a legaktívabb Európai Parlament próbál a határozottabb irányba mozdítani ezen a szövegen. Szóba került, hogy keresztülvihető-e Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő módosítója, amely a kormányzati hirdetések arányát egy médiumnál 20 százalékban maximálná. Szerinte jogilag ennek semmi akadálya, az a nagy kérdés, hogy politikailag lesz-e erre szándék.

Hozzáfűzte: az állami hirdetések kérdése még a lengyeleknek sem igazán érdekes, a nyugati szereplőknek nem okoz semmilyen fájdalmat, csak a magyar médiapiac akadna fent, ha szigorú szűrőt alkotnának. Ha ezen a területen sikerülne kompromisszumit elérni, amit a szakértő nem tart lehetetlennek, az a magyar médiahelyzetnek óriási segítség lenne. Műsorvezetőnk azonban megjegyezte: ilyen esetben nem közvetlen kormányhirdetéseket adnának fel, hanem kiszerveznék ezt például a CÖF-nek vagy más kormányközeli szervezetnek. Polyák Gábor úgy reagált: ez teljesen jogos, nem tudja tompítani az élét. Azt mondta, az EU sem mindenható, nem oldhat meg minden problémát. Elégedett lenne, ha a most látható, érzékelhető problémákra hozna megoldást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023. május 17., szerda 16:20
Műsorvezető: Bolgár György