„Klubrádió
A lényeg

Freedom House: az albánnál is rosszabb a magyar demokrácia helyzete

9/03/2023 16:52

| Szerző: Klubrádió

Tovább romlott Magyarországon a demokrácia helyzete az amerikai Freedom House civil szervezet felmérése szerint. Magyarország az egyetlen európai uniós tagállam, amely csak részben szabad.

Az Egyesült Államok szabadságindexe Románia és Panama szintjén mozog – azonban így is előtte jár Magyarországnak, amely 66 pontjával tovább rontotta a felmérésben eddig elért eredményeit. Magyarország továbbra is az egyetlen európai uniós tagállam, amely csak részben szabad az amerikai szervezet felmérése szerint.

Bulgária 79 ponttal, Románia pedig 83 ponttal biztosan előzi Magyarországot, de még az uniós tagságért egyelőre csak sorban álló Észak-Macedónia (68), Albánia (67) és Montenegró (67) is jobban áll.

A Freedom House indoklása szerint azért az ország szabadságjogok tekintetében Lesotho, Bolívia és India szintjén, mert „Orbán Viktor miniszterelnök pártjának áprilisi választási győzelmét elősegítette, hogy a kormány 2010 óta szisztematikusan aláássa az igazságszolgáltatás, az ellenzék, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlenségét”.

Ezen kívül megemlítették, hogy Magyarországon is felhasználták politikusok és újságírók ellen a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert.

Finnország, Norvégia és Svédország számítanak a legszabadabb országoknak a főleg amerikai kormányzati forrásokból finanszírozott Freedom House szerint, a lista végén Észak-Koreát, Eritreát, Türkmenisztánt, Dél-Szudánt és Szíriát sorolják fel. Emellett a szervezet Kínát és Szaud-Arábiát „a legrosszabbak között is a legrosszabbaknak” nevezi.

(via Telex)