„Klubrádió
Esti gyors

Pegasus-vizsgálóbizottság elnöke: Szomorú, hogy Varga Judit megpróbál kitérni a demokratikus egyeztetés elől

21/02/2023 21:38

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

Az Európai Parlament vizsgálóbizottságának 10 tagú delegációja február 20-a és 21-e között tartózkodott Magyarországon, hogy megismerjék az újságírókat, a civil társadalom képviselőit és ellenzékieket célzó, Pegasus kémszoftver használatával kapcsolatos állítások hátterét. A kormány megtagadta a találkozást a delegációval. Bodnár Barna Jeroen Lenaers-szel, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoportjának európai parlamenti holland képviselőjével, a vizsgálóbizottság elnökével beszélgetett a bizottság helyszíni vizsgálatának zárásaként rendezett sajtótájékoztató után.

2023. február 21. Esti gyors - részlet 23.02.21. Jeroen Lenaers
07:14
00:00

Nem Magyarország volt az első, amit meglátogattunk, Izraelben is végeztünk vizsgálatot, hiszen ott állították elő magát a Pegasus kémszoftvert. Ezen kívül voltunk Lengyelországban, Görögországban, és Cipruson is, következő hónapban pedig Spanyolországba megyünk. Itt nem csak Magyarországról van szó, de ez az ország az egyik legérdekesebb az ügy szempontjából.

Mi volt a benyomásuk a többi országról, Magyarországhoz hasonlítva?

Azt kell mondanom, hogy – és ez összhangban van azzal, amit azok az érintettek mondtak, akikkel az elmúlt két napban találkoztunk Magyarországon – hogy az Európai Unióban az egyik legrosszabb Magyarország helyzete. Nem csak a kémszoftverrel való visszaélés miatt, hanem szélesebb kontextusban nézve a jogállamiság általános helyzete miatt is.

Találkoztak bárkivel a kormány képviseletében? Az igazságügyi miniszter küldött egy üzenetet a közösségi oldalán, amiben közölte, hogy nem hajlandó találkozni a delegációval, mert ez az egész egy Soros György által finanszírozott baloldali összeesküvés. Mi a véleménye erről?

Ez nonszensz. Múlt héten Varga Judit írt nekem egy levelet, amiben kifejtette, hogy elutasítja a delegációval való találkozót, mert ez nemzetbiztonsági ügy, és ez nem az ő kompetenciája. Azt magam is csak később láttam, hogy a közösségi oldalon már úgy vezette fel ezt, hogy mi valamiféle Soros által fizetett, baloldali tevékenység részei vagyunk. Ez valójában szomorú. Szomorú, hogy egy miniszter, aki Magyarországot képviseli megpróbál kitérni egy demokratikus egyeztetés elől, egy olyan vizsgálat elől, amit nagyon tisztelettudóan folytatunk le, és mindehhez összeesküvés-elméleteket használ fel, ami véleményem szerint nem méltó egy kormánytaghoz, egy miniszterhez.

Ön még csak nem is baloldali, ugye?

Nem, természetesen nem. Semmi kifogásom sem a bal-, sem a jobboldal ellen, de én egy jobbközép politikus vagyok, és az emberek a hazámban jót nevetnének, ha meghallanák, hogy valaki engem baloldalinak hív. Ez sokat elmond Varga nevetséges érveléséről, de persze ez nem vicc, ez nagyon is komoly probléma, és sajnálatos, hogy nem volt hajlandó találkozni velünk.

A magyar ügyészség már lezárta a Pegasusszal kapcsolatos vizsgálatot, mert nem találtak bizonyítékot a jogtalan megfigyelésre. Önök ezzel szemben erős bizonyítékokról beszélnek. Mit gondol, hogy lehet, hogy a magyar hatóság nem találta meg ezeket a bizonyítékokat?

Úgy gondolom, az, hogy milyen különböző helyeken vizsgálódunk, attól függ, mit akarunk megtalálni. Számunkra különösen valószínűtlen, hogy mindenki, akit Magyarországon megfigyeltek a Pegasust használva – legyen szó akár aktivistákról, újságírókról, médiatulajdonosokról, ellenzéki politikusokról, ügyvédekről – szóval, hogy az összes emberben egyvalami volt csupán közös: hogy kritikusak a magyar kormánnyal szemben. Valószínűtlen, hogy mindannyian fenyegetést jelentettek volna nemzetbiztonsági szempontból, és szükséges vagy jogos lett volna őket megfigyelni ezzel az agresszív kémszoftverrel. Szóval ez egy valószínűtlen lehetőség, és azt hiszem, többet elmond a hatalomról általában, illetve az intézmények függetlenségéről Magyarországon, mint az egyes megfigyelési esetekről.

Említette, hogy más, az ügyben érintett országokban is előfordult, hogy a kormány megtagadta a bizottsággal való együttműködést.

Lengyelországban hasonló volt a helyzet, a kormány elutasította, hogy találkozzon velünk. Más tagországokban találkoztunk miniszterekkel, és építő jellegű beszélgetéseket folytattunk velük, bár nem mindig kaptunk válaszokat a kérdéseinkre, de legalább konstruktív párbeszéd jött létre. Nagyon szomorú, hogy Varga miniszterasszony elmenekült ez elől.

Valakivel azonban sikerült találkozniuk. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Sikeres volt a találkozó, kaptak tőle válaszokat a kérdéseikre.

Válaszolt az összes kérdésünkre, de nem feltétlenül kielégítően. Természetesen elolvastuk a jelentést a hatóság által végzett vizsgálatról is. Érdekes, hogy inkább az újságírókra koncentráltak, akik értesítettek minket erről a botrányról, nem pedig azokra, akik felelősek a megfigyelésekért. A vizsgálat, amit ők végeztek, nem felel meg azoknak a szempontoknak, amelyek egy ilyen hatóságtól elvárhatóak lennének.

Mit gondol, lesz bármilyen eredménye ennek a vizsgálatnak, olyan értelemben, hogy például újranyitják az ügyet, vagy bármilyen más választ várnak a magyar kormánytól?

A kormánytól nem számítok sokra. Néhány ezek közül az ügyek közül valószínűleg az Emberi Jogok Európai Bíróságához kerül majd, és remélem, hogy olyan ítélet születik majd, amely más, folyamatban lévő ügyekre is hatással lesz Magyarországon. De tekintve, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó találkozni velünk, illetve a hatóságok szerint minden legálisan történt, nem ad bizakodásra okot számomra, hogy bármiféle jelentős változás lesz itt a közeljövőben.

Mi a következő lépés? Mi a soron következő ország, illetve mi a következő lépés a magyar vizsgálattal kapcsolatban?

A következő hónapban Spanyolországba utazunk, hogy az ottani kémszoftver használatot vizsgáljuk. Ezután levonjuk a következtetéseket és összegzünk az Európai Bizottsággal remélhetőleg április folyamán arról, mit tártunk fel a vizsgálat során. Ez alapján javaslatokat fogunk megfogalmazni az Európai Bizottság törvényhozása, illetve külön-külön azon tagországoknak számára is, ahol azt gondoljuk, hogy változásra van szükség, és azt gondolom Magyarország is ide tartozik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023.02.21., kedd 18:42
Riporter: Bodnár Barna