„Köszönjük,
A lényeg

Varga Judit nem óhajtja fogadni a Pegasus-bizottságot

17/02/2023 07:37

| Szerző: Klubrádió

Nem találkozik Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Parlament illegális megfigyelésekkel foglalkozó, Magyarországra látogató különbizottságának (PEGA) delegációjával – értesült a Népszava.

A PEGA csütörtök délelőtt a Pegasus lehallgatási botrány két magyarországi áldozatát hallgatta meg Brüsszelben, az eszmecsere a jövő heti, kétnapos tényfeltáró látogatásra való felkészülést szolgálta. A hétfőn érkező delegáció Budapesten találkozni szeretett volna Varga Judittal is, de négy nappal a tervezett vizit előtt még nem kaptak választ az igazságügyi minisztertől, hogy hajlandó-e fogadni őket – mondta a meghallgatás elején Jeroen Lenaers bizottsági elnök.

 
Varga Judit
Facebook/Varga Judit
 

Órákkal Jeroen Lenaers beszéde és cikkünk megjelenése után az Igazságügyi Minisztérium a Népszavával közölte, Varga Judit válaszolt a Pegasus-különbizottságnak. Információink szerint a miniszter a levelében azt írta, hogy a nemzetbiztonság a tagállamok kizárólagos hatásköre, a PEGA azonban túllépi a hatáskörét, amire szerinte az Európai Bizottság is felhívta a figyelmet. A Orbán-kormány ellenzi ezt a gyakorlatot, és ezért nem is működik együtt a parlamenti bizottsággal – írta Varga Judit.