„Köszönjük,
Esti gyors

Niedermüller: Ha az egészségügy egy pici szelete jól működik, azt miért kell szétverni?

9/06/2023 23:03

| Szerző: Klubrádió

Az egészségügy és az önkormányzatiság egy működő szeletét érthetetlenül, indokolatlanul szétverik – így reagált Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere a védőnői hálózat államosítására. Hozzátette, látható, hogy amit az egészségügyben államosítanak, abból kisebbfajta tragédia lesz.

2023. június 09. Esti gyors-részlet (2023.06.09.) Niedermüller Péter
08:06
00:00

A DK polgármesterei nem vesznek részt azon a találkozón, amelyet az egészségügyi kormányzat a védőnői hálózat államosítása ügyében összehívott, és a kormány utasításait sem fogják végrehajtani.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mit nem fognak végrehajtani, Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester az Esti gyorsban úgy fogalmazott: semmit. Az nem állapot, hogy a kormány eldönt valamit, a „parlamenti bátor emberek” segítségével elfogadtatja, majd utána elkezd – idézőjelben – egyeztetni. Ha szerettek volna konszenzusos megoldást találni, akkor azelőtt kellett volna, hogy bármilyen törvény születik, de így, ebben a „rablásban” ők nem vesznek részt – közölte. Azért nem mennek el az egyeztetésre, mert nincs miről egyeztetni – szögezte le.

Azt, hogy munkavállalókról és gyerekekről van szó, a kormánynak figyelembe kellett volna vennie, mégpedig sokkal korábban – jelentette ki a polgármester. Aki hangsúlyozta: a védőnői rendszer jól működik, egyszerűen felfoghatatlan, miért kellene elvenni az önkormányzattól. Ráadásul látható, hogy amit az egészségügyben államosítanak, abból kisebbfajta tragédia lesz. A Péterfy Sándor utcai kórház példáját említette, ahol kardiológiai rendelések maradnak el a hírek szerint novemberig. Ezzel kapcsolatban elmondta, péntek reggel kapott egy emailt egy lakótól, akit jövő hétfőre rendelték be oda vizsgálatra, és most nem tudja, hova menjen. Vagyis még az információátadással se törődtek, „kész, bezárták, nem foglalkoztak a lakókkal”.

Elmondta, a jövő héten találkozik a kerületi védőnőkkel, megbeszélik, ki milyen lehetőséget lát. Adott esetben meg kell fontolni, hogy a védőnők hajlandók-e nem aláírni az új szerződést. Tárgyalnak jogászokkal arról, hogy mi történik, ha közülük legalábbis egyesek nem írják alá a szerződést és arról is, hogy mi történik azzal a rengeteg pénzzel, amit a védőnői hálózatba invesztáltak. Jövő hét elejére lesznek meg ezek az információk, akkor alakítják ki a végleges stratégiát.

Mit vezetne be a kormány, mi változna?

Alapvető változás, hogy az iskolai és óvodai védőnői szolgálatot kettéválasztják, amit a polgármester értelmetlennek nevezett. A védőnőket pedig egyik helyről a másikra küldhetik, nem lesz meg az a kapcsolat, ami alapvető fontosságú a védőnők és az egyes családok között. Ha valaki egyik nap Soroksáron, másik nap a VII. kerületben, harmadik nap meg a XII. kerületben dolgozik, az szétzilálja a rendszert, hiszen a védőnői szolgálat nagyon fontos eleme a bizalom. Ez eszükbe se jutott azoknak, akik kitalálták ezt az őrültséget – fogalmazott.

Niedermüller Péter feltette a kérdést, ha köthetnek szerződést ugyanarra a szolgáltatásra, ami eddig is megvolt, akkor miért kötnének újat? Kiemelte: a meglévő, jól működő rendszert felborítja az új törvény, és nem hoz semmi pozitívumot. Felfoghatatlan, hogy ha az egészségügy egy pici szelete jól működik, azt miért kell szétverni. Meg kell nézni azt is, vajon nem arra jutott-e az állam, mint az iskoláknál, hogy a szolgáltatást elveszik, de az épületeket gondozhatja az önkormányzat – tette hozzá. A legvégsőkig el fognak menni, ha szükséges, akár nemzetközi fórumokig - közölte a kerület vezetője.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2023. június 09., péntek 18:30
Műsorvezető: Selmeci János