„Klubrádió
A lényeg

A védőnők adataira is kíváncsi az állam

31/05/2023 10:40

| Szerző: Klubrádió

Az állam egy hónap múlva veszi át a védőnői ellátást, előtte viszont több adatbekérő lapot is szétküldtek.

A jövő hónaptól, vagyis július elsejétől átveszi az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól, az előkészítés azonban érdekes kérdéseket vet fel – írja a Népszava.

Eszes Béla Jánoshida polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke a lapnak arról beszélt, hogy az elmúlt egy hónapban a megyei kórházi főigazgatóságok először azt kérték az önkormányzatoktól, jelöljenek ki kapcsolattartókat, akik segítik a védőnőket az új rendszerbe való átlépésben. Ezt követően különféle adatlapokat küldtek ki a védőnőknek, amelyeken be kellett jelölniük, hogy hozzájárulnak-e például ahhoz, hogy

  • a munkavégzésre használt helyiségekben kamerafelvételek készüljenek,
  • illetve, hogy ellenőrizhetik a gépkocsi- és számítógépadatait,
  • de bekérték gyermekeik és házastársuk összes azonosító adatát Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében.

A Belügyminisztérium a lap érdeklődésére azt írta: „A védőnői feladatellátással kapcsolatban nem kerül sor a helyiségek bekamerázására. Sem jogszabályi előírás, sem pedig OKFŐ utasítás nem született a kamerák felhelyezésével, vagy a gépjárművek, telefonok nyomon követésével kapcsolatban. A kért adatszolgáltatás tartalma a 2020. évi Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszerről szóló törvény egyik mellékletében kötelezően előírt formai elem az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítéséhez”. Mivel a védőnők július 1-jével átkerülnek az irányító vármegyei intézmények foglalkoztatotti körébe, ez rájuk is vonatkozik.