„Klubrádió
A lényeg

Az állam átveszi a védőnői ellátást az önkormányzatoktól júliustól

2/06/2023 14:42

| Szerző: Klubrádió

"A jelenlegi széttöredezett, nagyon sokszereplős helyett egységes munkáltatói háttér jön létre. Ezenkívül június elsejétől él az a törvénymódosítás, amely a védőnői szakmai irányítást különválasztja a védőnői szakfelügyelettől, és a szakmai irányítás is az Országos Kórházi Főigazgatóság feladata lesz innentől" – mondta az InfoRádióban Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese.

Bábiné Szottfried azt mondta, az együttműködések megkötése az önkormányzatokkal folyamatban van, ez az irányító megyei kórházak feladata.

Azt nyilatkozta, a szabályozó jogszabály szerint az önkormányzatok a szükséges ingó- és ingatlanvagyonukat is ingyenes használatba adják a védőnői feladatellátáshoz, a védőnői ellátás pedig helyben marad, tehát nem kerülnek be a védőnők fizikálisan az irányító megyei kórházba. A védőnőknek ezek után is ugyanaz lesz a körzetük, a gondozotti létszámuk, ugyanazokat a feladatokat látják el magasabb szakmai színvonalon, mondta.

A műsorban Bábiné Szottfried cáfolta azon aggodalmakat, amik szerint az új fenntartóhoz kerülés miatt szükséges adatbekérő lapok miatt jelentek meg. Azt megerősítette, hogy kérnek adatot például arról, hogy a munkáltatónak milyen telefonok, számítógépek, autók állnak rendelkezésre, de mint mondta, "olyan jogszabályi utasítás nincs, hogy bekamerázzák a helyszínt, és hogy a gépjárműveket, telefonokat kövessék nyomon."