„Klubrádió
Reggeli gyors

A luxusszálloda ellen tiltakozott a futó, nem akarták átadni az érmét

5/08/2020 11:57

| Szerző: Klubrádió/szg

A tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda-beruházás ellen tiltakozó mezben futotta le a helyi félmaratont Virág Brigitta, akinek a verseny után elfelejtették átadni az érmet. A szervezők szerint adminisztrációs hiba történt.

2020. augusztus 05. Reggeli gyors / részlet, Virág Brigitta (20.08.05.)
07:31
00:00

Virág Brigitta „Stop Avalon!” feliratú pólóban futott le egy félmaratont, amelyen a tatai luxusszálloda-építés ellen tiltakozott. Erről talán csak 30-40 ember szerzett volna tudomást, de nem mehetett fel a dobogóra. A szervezők szerint technikai probléma volt.

Az eredményt már korábban megtudták, a családjukból ketten kategóriájukban bronzérmesek lettek. A férfi családtag meg is kapta az érmet, de őt nem szólították, miközben az első és a második helyezettet igen.

Megkeresett egy szervezőt, akinek a papírján nem volt rajta a neve. Ekkor megmutatták az illetőnek a hivatalos online végeredményt, amely egy chipnek köszönhetően már hamarabb megjelent. A kezébe akarták nyomni a bronzérmet, de Virág Brigitta inkább kiharcolta: megmondta, hogy mivel lefutotta a 21 kilométert, neki is jár a dobogós éremátadás.

Azt hangsúlyozta: luxusszálloda szerinte nem a tataiaknak szól. Az ingatlan körül Natura 2000-es terület van, erre a vizes élőhelyre jönnek pihenni a vadludak évente több ezren. Szeretnék megőrizni ezt az egyedülálló természeti környezetet, amelyet a 25 milliárdos beruházás durván megváltoztatna, nem beszélve a látképről, hiszen Tata történelmi kisváros. Szerinte erőteljes összefogás bontakozott ki, a civilek 14 ezres tagságú Facebook csoportot hoztak létre.

Mindkét témához kapcsolódott, amikor azt mondta: volt a szállodaépítésről lakossági fórum, ahol beszélt a polgármesterrel – és amikor a versenyasztalhoz kiment, valószínűleg meg is ismerte a település vezetője, furcsa volt az egész szituáció (az alpolgármester pedig általános iskolai osztálytársa volt). Szerinte a lakossági fórumok alapján az derült ki, hogy a városvezetés a beruházás mellett van, szemben a lakosokkal, akik tiltakoznak. Ezért fontos lenne a népszavazás a kérdésben. (Tatán a polgármester a Fidesz-KDNP színeiben tavaly 57,38 százalékkal győztes, 2006 óta hivatalban lévő Michl József.)

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook - Stop Avalon

Reggeli gyors
2020.08.05. 07:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre