„Támogassa
Reggeli gyors

A kormányközeli Danube Institute a Fico melletti érveket magyarázza

18/09/2023 08:20

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Danube Institute az amerikai National Interestben magyarázza, hogy a szlovákoknak elege van a háború okozta gazdasági nehézségekből, így érthető lenne ha Fico és a Smer futna be győztesnek a közelgő választásokon. Az ukrán gabonaimport tilalmának uniós feloldása olyan konfliktusforrás, amely megbonthatja az Ukrajna támogatása melletti egységet – értekeik a New York Times. Szijjártó a Bloomberg isztambuli tudósítójának is elmondta, nem ideológia kérdése, honnan érkezik az energia.

2023. szeptember 18. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.09.18.
05:15
00:00
A Bloomberg isztambuli tudósítója és Szijjártó Péter között meglehetősen nagy volt az egyetértés – jelenthető ki az amerikai hírügynökség török emberének adott interjúja alapján. Az újságíró értetlenségének adott hangot, amiért Brüsszel bírálja Magyarországot türkmén és török kapcsolatai miatt. A magyar külügyminiszter szerint, az EU hipokriták közössége, mert aki nem tartozik a Brüsszel által képviselt liberális eszmerendszerhez, márpedig ez se Magyarországról, se Törökországról nem mondható el, akkor azt rögtön antidemokratikus országnak tekintik. Pedig hát a török elnök és a magyar kormány is hihetetlen nagy támogatottsággal nyerte meg a választásokat immáron sokadjára, és nagyon sikeres országok mindketten. Ez fáj Brüsszelnek, ezért irigyelnek minket – fogalmazott Szijjártó, aki szerint a török elnököt szemtől szembe dicsérik, de a háta mögött csak rosszat mondanak róla. Szerinte az uniós gazdaság nagyon rossz állapotban van – az orosz szankciók miatt. A magyarról egy szót sem ejtett, hogy az háromszor olyan rossz állapotban lenne. Értetlenségének adott hangot a Bloomberg riportere amiatt is, hogy Brüsszel megkérdőjelezi Magyarország lojalitását az uniós szövetséghez a kormány orosz-ukrán konfliktusban képviselt álláspontja miatt. Hogyis van ez? A magyar külügyminiszter ismét a liberális mainstreammel magyarázta Brüsszel Magyarország-kritikáját, amit éppen ezért tisztességtelennek és alaptalannak tart. Az EU-ban egyedülálló a magyar álláspont a mihamarabbi békéről, ami Szijjártó szerint azért fontos, mert magyarok is élnek Ukrajnában, akik sorra halnak meg a fronton. Ezt pedig nem nézheti tétlenül. Ismét megerősítette, hogy hazánknak szüksége van az orosz energiára, ami nem politikai és nem ideológiai kérdés, hanem a fizika kérdése. Az energia csak onnan tud jönni, ahonnan vezetékek érkeznek. A külügyminiszter bírálta Horvátországot, mert megemelte hazánk számára a vezetékek tranzitdíját.

A kormánypénzen jócskán kistafírozott, budapesti Danube Institute ügyes taktikával helyezett el a szlovák választások lehetséges kimeneteléről szóló, természetesen Orbán-párti cikket a washingtoni National Interest kéthavi folyóiratban. Az intézetnél alkalmazott két kutató szerint, ha Fico nyerne, akkor a Nyugat majd azzal jön elő, hogy lám, a trumpizmus megvetette a lábát a szlovákoknál épp úgy, mint a magyaroknál, s nem azt veszi figyelembe, hogy az orosz háborúból elegük van az embereknek. Robert Fico és pártja, a Smer (köztudottan hergeli szavazóit a háború támogatása ellen, mert) szerinte minden gazdasági probléma a háborúra vezethető vissza. A Danube Institute szerint is igaza van Ficonak, mert a szlovákok is megérdemlik, hogy biztonságban érezzék magukat.

A visegrádi országok kormányfőinek találkozója Budapesten
 
Robert Fico és Orbán Viktor,
Budapest, 2018. január 26-án.
 
 Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

A Fox TV kansasi irodája számolt be Kowalick Tamás és családja történetéről. Egy hónap múlva el kellene hagyniuk az Egyesült Államokat, mert a speciális zöld kártyájuk nem ad lehetőséget a továbbmaradásra, mivel az kiemelt nemzetgazdasági tevékenységhez lenne kötve. A 2019 óta ott élő Tamás egyelőre nem kaphatja meg az amerikai állampolgárságot. Panaszkodik, hogy nem szeretne hazamenni az ismert politikai helyzet miatt, ráadásul állítólag a magyar kormány kemény kritikusa is. Ráadásul, ha hazamennének, talán többé nem jöhetnének vissza a bevándorlási törvények szigorítása miatt – zárul sírósan a tv-s interjú.

A legtöbb cikk hazánkról az ukrán gabonaimport-tilalom egyoldalú meghosszabbítása miatt került be a világ hírfolyamába, miután Bulgáriával, Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával egyetemben szembekerültünk ismét az egyeztetett uniós állásponttal. Brüsszel májustól korlátozásokat vezetett be az ezekbe a tagországokba érkező ukrán importra, amit kétszer meghosszabbított az érintett államok kérésére, a szeptember 15-ével lejárt tilalmat viszont most feloldotta. Az Ukrinfotól kezdve a New York Timesig, a legnagyobb és legjelentéktelenebb nemzetközi sajtótermékekig mindenhol a komolyra fordult konfliktusról adnak számot, azzal a kiegészítéssel, hogy hétfőn Brüsszelben ülnek tárgyalóasztalhoz a vitázó felek. A NYT azért aggódik, mert ez a vita - Magyarországot leszámítva - megoszthatja/fenyegeti az Ukrajna támogatásában eddig meglévő egységes uniós álláspontot.