„Támogassa
A lényeg

Nem hosszabbítja meg az EU az ukrán gabonaimport tilalmat

15/09/2023 19:37

| Szerző: Klubrádió

Nagy István agrárminiszter szerdán már bejelentette a Facebook-oldalán, hogy hazánk az uniós döntéstől függetlenül meg fogja hosszabbítani az ukrán gabonatilalmat.

Az Európai Unió megszünteti az ukrán gabonatermékek importjára vonatkozó tilalmat az öt érintett tagállamban – köztük Magyarországon – írta meg a Portfolio. Pontosabban, a szeptember 15-i lejárat után nem hosszabbítja meg. Ugyanakkor hazánkban ez nem jelent majd változást, hiszen Nagy István agrárminiszter már a hét közepén jelezte a közösségi médiában, hogy Magyarország továbbra is fenntartja majd a tilalmat. 

Aratják a napraforgót Tolna megyében
 
Aratják a napraforgót Tolna megyében,
Zomba, 2021. szeptember 11.
 
Fotó: MTI/Kiss Dániel
 

Emlékezetes, a háború elején Oroszország blokád alá vonta Ukrajna fekete-tengeri gabonaszállító útvonalait. Ezért az Erópai Unió meg akarta könnyíteni, hogy a sok tízmillió tonna beragadt termény valahogy eljusson a célországokba – amelyek egyébként jellemzően nem európaiak. Így kapott szabadkereskedelmi státuszt Ukrajna a mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre. Ennek mellékhatása volt, hogy az olcsó ukrán gabona hátrányos helyzetbe hozta a környező országok termelőit. Magyarország mellett Lengyelország, Románia, Bulgária és Szlovákia is jelezte a problémát az unió felé. Az érintett országok elérték, hogy az unió jóváhagyja az importtilalomról szóló döntéseiket. A módosított szabályozás szeptember 15-ig érvényes, az EU most arról döntött, hogy nem hosszabbítja azt meg.