„Támogassa
Megbeszéljük...

Szent-Iványi a vízumügyről: Lehet még a tarsolyban amerikai intézkedés

1/08/2023 21:06

| Szerző: Klubrádió

Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár szerint jól felépített stratégia része az is, hogy az Egyesült Államok megszigorította a magyaroknak a vízummentesség feltételeit. Ugyanis egyre rosszabb és feszültebb a viszony a magyar és az amerikai kormány között, miután előbbi folyton a szövetségesét bírálja, Kínát pedig dicséri. A mostani döntést megelőzte a kettős adóztatásról szóló egyezmény felmondása, a szankciók kivetése az úgynevezett kémbankra és annak egyik magyar vezetőjére, sőt, korábban voltak kitiltások is, sorolta.

2023. augusztus 01. Megbeszéljük / részlet Szent-Iványi István (23.08.01.)
12:02
00:00

Az Egyesült Államok megszigorította a magyaroknak a vízummentesség feltételeit, ezzel egy napon az oroszok pedig bejelentették, hogy megkönnyítik a vízum igénylését az ország állampolgárainak.

Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár, korábbi európai parlamenti képviselő a kormányra utalva azzal kezdte: elég abszurd helyzet, hogy a szövetségeseinket támadjuk és a szövetségeseink ellenfeleit dicsérjük és nekik szurkolunk, amikor szemben állnak a szövetségeseinkkel.

Jelezte: ami most történt, annak van egy közvetlen oka és egy tágabb kontextusa is. Előbbiről azt mondta: az Egyesült Államok már évek óta jelzi, hogy problémája van azokkal a magyar állampolgárokkal, akik úgynevezett elektronikus beutazási engedélyt kérnek. Az USA úgy érzékeli, hogy magyar részről nem előzte meg komoly nemzetbiztonsági átvilágítás a kettős állampolgárságok megadását. Ezt a szakértő szerint burkoltan a magyar állami is beismeri, mert a Magyar Közlönyben egyre többször lehet látni, hogy visszavonják az állampolgárságot bizonyos emberektől, és nevek mögé nézve feltűnik, hogy ők vélhetően nem magyarok, hanem például oroszok vagy szerbek. Volt köztük bűnöző, kémkedéssel gyanúsított személy, szankció alá eső ember közvetlen hozzátartozója, tehát nagyon vegyes társaság utazgatott magyar állampolgársággal.

Hozzáfűzte: az USA eddig azzal próbálta kezelni ezt a helyzetet, hogy csak a mai Magyarország területén született emberek kaphassák meg automatikus ezt az engedélyt, akik nem, azok csak külön vízumigényléssel juthassanak hozzá és csak egyszeri beutazáshoz. A Belügyminisztérium segítségét kérték, hogy közösen világítsák át az érintetteket, azonban ettől elzárkózott a BM – ez a konkrét ok, mondta.

Azonban ebben a döntésben benne van az is, hogy a magyar és az amerikai kormány között egyre rosszabb és feszültebb a viszony. Szent-Iványi István hozzáfűzte: szerinte ebben még a legutóbbi tusványosi miniszterelnöki beszédnek is lehetett szerepe. Abban ugyanis Orbán Viktor nyíltan kimondta, hogy a Kína és az Egyesült Államok közötti konfliktusban utóbbit terheli a felelősség, át kellene engednie az első helyet Kínának, amely úgyis győzni fog. Egy szövetségestől ez rendkívül illojális megnyilvánulás, látható volt, hogy ennek lesz valamilyen következménye – jegyezte meg.

A volt külügyi államtitkár beszélt arról is, hogy negyven országnak van olyan könnyített vízumlehetősége, mint amilyen Magyarországnak volt. Most, hogy megszüntették, már csak egyszer lehet kihasználni ezt a lehetőséget és csak egy évre, nem lehet „jönni-menni” általa. Ami több tízezer, akár százezer embert is érinthet, például rokoni kapcsolatokon keresztül. És ennek kemény üzenete, hogy a többi 39 ország iránt még megvan a bizalom – tette hozzá.

Szent-Iványi István
 
Szent-Iványi István
 

Arra a kérdésre, hogy milyen lépés következhet amerikai részről, felidézte, hogy korábban felmondták a kettős adóztatásról szóló egyezményt. Ez felépített stratégia, küldik az üzeneteket és várják a reakciókat – vélekedett. Szankciót vetettek ki a kémbanknak nevezett orosz beruházási bankra, sőt, annak egyik magyar vezetőjére is. Korábban voltak kitiltások, akár ez is újra előkerülhet, valamint említette az úgynevezett Magnitszkij-törvényt is. (A Magnitszkij-törvény alapján kitiltás és egyéb szankció hozható külföldiek ellen a korrupció, illetve az emberi jogok megsértése miatt – a szerk.) Lehet a tarsolyban még néhány rendelkezés, de mivel Magyarország szövetséges ország, NATO-tagállam, ez csak akkor merül fel, ha nagyon súlyossá válik a helyzet.

De már lépegetünk ebbe az irányba – fogalmazott a szakértő – és a kormány nem érzékeli, most is nagyon kemény üzenetben reagált, hogy ez „Joe Biden kormányának bosszúja a magyarok ellen”, mert nem akarják kiadni a határon túli magyarok adatait. Holott, ismételte meg, nem határon túli magyarok adatairól van szó, hanem általában oroszokról, szerbekről, akár arabokról. (A beszélgetés végi hanghibáért elnézést kérünk!)

Az Esti gyors adásában ugyanerről kérdeztük Kaló Máté külpolitikai elemzőt. Azt az interjút itt hallgathatják meg.

2023. augusztus 01. Esti gyors / részlet, Kaló Máté (23.08.01.)
10:55
00:00