„Támogassa
Esti gyors

Vékony jégen járva – Kárpáti Iván jegyzete

1/08/2023 18:01

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Nem jól számol a miniszterelnök, hogy Trump esetleges visszatérése felmentést ad majd minden alól, az Egyesült Államok mindenkori kormányzata ugyanis nehezen tűri a biztonsági kockázatokat, ez túlmutat az aktuális elnök személyén, hatalma korántsem olyan korlátlan saját hazájában, mint Orbán Viktornak Magyarországon.

2023. augusztus 01. Esti gyors-részlet (2023.08.01. Kárpáti Iván jegyzete)
02:09
00:00
Nem az árnyalt üzenetek korát éljük, hiszen háború van. Ha valaki ilyen helyzetben megbontja egy szövetségi tömb egységét és ezzel gyengíti, arra érzékenyebben reagálnak.

Az Egyesült Államok kormánya láthatóan azzal a céllal küldte Budapestre jelenlegi nagykövetét, hogy az világos üzeneteket küldjön, erre számos példát láthattunk az utóbbi időben. Orbán Viktor ettől persze nem fog kizökkenni, azt a világpolitikai víziót követi, ami szerinte az érvényes, közben pedig bízik Trump visszatérésében.

Ma is kapott egy üzenetet, mindenki, akinek magyar útlevele van, rosszabb feltételekkel utazhat Amerikába. A hivatalos indok az, hogy az egyszerűsített honosítás tömeges volta miatt sokan juthattak magyar okmányokhoz, gyanús elemek is, ez pedig veszélyt jelent. Történt mindez úgy, hogy valójában a nem Magyarországon született magyar állampolgárokra ez az egyszerűsített eljárás már vagy 2 éve nem vonatkozik, nekik eddig is vízumot kellett igényelni – legalább is ez derül ki a nagykövetség honlapjára kattintva –, csak ez eddig nem volt téma, a covid idején amúgy sem lehetett beutazni sokáig. A döntés, hogy az egyszerűsített – úgynevezett ESTA – eljárás feltételeit rontják, tehát nem 2 évre szól, csak 1-re és ha az adott évben valaki többször utazna az USA-ba, akkor mindig igényelnie kell, nem érint tömegeket, mindennapi életünket különösképpen nem befolyásolja. A dolog tehát szimbolikus, nyomatékosítani akarják, hogy egyre kevesebb dolgot fognak elnézni.

Szerintem azzal nem jól számol a miniszterelnök, hogy Trump esetleges visszatérése felmentést ad majd minden alól, az Egyesült Államok mindenkori kormányzata ugyanis nehezen tűri a biztonsági kockázatokat, ez túlmutat az aktuális elnök személyén, hatalma korántsem olyan korlátlan saját hazájában, mint Orbán Viktornak Magyarországon.

Így továbbra is nagy terheket cipel, vékony jégen járva, megérzéseiben bízva, csak reménykedhetünk, hogy a következő lépés után nem kerülünk vele együtt a víz alá. 

Kárpáti Iván jegyzete a 2023. augusztus 1-jei Esti gyorsban hangzott el.