„Klubrádió
Utcafront

A Güell parkból a Blahára

15/06/2021 14:48

| Szerző: Klubrádió/szg

A szecesszió világnapján a barcelonai Güell parktól indult az Utcafront, majd az Izabella utcában és a Thököly úton folytattuk, hogy végül magunk mögött hagyjuk ezt a stílust, és kikössünk a Blaha Lujza téri víztoronynál.

2021. június 12. Utcafront (2021. június 12., szombat 17:00)
49:14
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

A héten, csütörtökön volt a Szecesszió Világnapja, ami magyar kezdeményezésre jött létre néhány évvel ezelőtt. Valójában a hétvégén is ennek jegyében született több rendezvény és mi is elsősorban e stílussal kapcsolatos témákat dolgozunk fel az Utcafrontban. Elsőként Sylvester Ádám beszélt Antoni Gaudi varázslatos Güell parkjáról, ami azért is telitalálat, hiszen a szecesszió világnapja éppen Gaudi és Lechner Ödön halálának évfordulóján van, június 10-én.

 
Güell park
 
Fotó: Mstyslav Chernov / Wikimedia Commons
 

Meg is tudakoltuk Baldavári Eszter művészettörténésztől, hogy szerte az országban milyen rendezvények és látnivalók fogadták a látogatókat ezen az ünnepen. Majd két budapesti szecessziós épületről hallunk – Kelecsényi Kristóf az Izabella utcában található, állítólag Magyarország első, ebben a stílusban készült házát, a Lindenbaum Mór által építtetett csodát mutatja, után átmegyünk a Thököly útra, ahol Torma Tamás vezet végig a Szenes ház gyönyörűséges belső udvarán és körfolyosóin.

 
Blaha Lujza tér, 1965., háttérben a torony. Fotó: Fortepan / UVATERV
 

Van élet persze a szecesszión túl is – Laczik Bálin a Blaha Lujza téren álló, az egykori Népszínházat kiszolgáló víztoronyról mesélt, ami az élet furcsa játékaként építése után nem sokkal majdnem porig égett, majd később valóságos áradatot zúdított a térre egy jókora csőtörés okán.

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2021. június 12., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter