„Klubrádió
Utcafront

Mit tanulhatunk az építészeti modernizmusból?

30/05/2021 14:03

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Helyszíni riport Velencéből, a biennáléról, ahol a 2021-es Nemzetközi Építészeti Kiállítás Magyar Pavilonjában az Othernity nevű kurátori csapat 12 kelet-közép-európai építészműhelyt hívott meg 12 emblematikus budapesti modern épület újragondolására. Emellett Barcelonába és a Corvin közbe is kitekintünk, valamint emlékezünk a modern magyar építészet egyik kiemelkedő alakjára, Fischer Józsefre.

2021. május 29. Utcafront (2021. május 29., szombat 17:00)
48:41
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
Casa Batlló. Ha lehet fokozni, Antoni Gaudinak ez az épülete talán még a múlt héten megismert Casa Mila-nál is izgalmasabb, bombasztikusabb. A barcelonaiak által csak az „egyenetlenség tömbjének” vagy az „ásító háznak” becézett csodát mutatta be Sylvester Ádám.

120 éve született az európai és a hazai modern építészet kiemelkedő alakja, Fischer József. Egyik emblematikus épülete a budai Napraforgó utcában álló egyik tetőteraszos Bauhaus ház. Munkássága Kassák Lajos, Walter Gropius és Le Corbusier vonalába helyezhető, erről beszélgettünk Torma Tamással.

A Fischer József tervezte Napraforgó u. 20. alatti ház
 
A Fischer József tervezte Napraforgó u. 20. alatti ház
 

1922-ben épült fel a Corvin mozi, illetve a Corvin-köz. Leginkább az '56-os Forradalom és Szabadságharc legendás helyszíneként emlékeznek meg róla. Éppen ideje megismernünk az építészeti történetét is – ezt pótolta Kelecsényi Kristóf.

Corvin mozi 1967
 
Corvin mozi 1967
 
Forrás: Fortepan/Semmelweis Egyetem Levéltára
 

Múlt szombaton nyílt meg a 17. Velencei Építészeti Biennálé. Tavaly az Utcafrontban több részletben bemutattuk a magyar csapat pályamunkáját. Ezúttal viszont teljes képet kaphatunk arról, hol tart ma a világ építészete, ugyanis a Klubrádió munkatársa, Váradi Júlia ott töltötte az elmúlt napokat, és kitűnő összeállítást készített az eseményről. Smiló Dávid és Molnár Szabolcs, a Magyar Pavilon idei kiállításának megálmodói, a Paradigma Ariadné paradigma:ariadné építésziroda alapítói beszéltek részletesen kollégánknak.

Utcafront
2021. május 29. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta