„Klubrádió
Utcafront

Breuer Marcell 119

2/05/2021 20:12

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Az Utcafrontban többek közt a zseniális Breuer Marcellről is megemlékeztünk, aki 119 éve született, de ellátogattunk Bolíviába, Ferencvárosba, Újpestre, a Jókai térre, a Fertő-tóhoz, valamint a Bethesda Gyermekkórházba is.

2021. május 01. Utcafront (2021. május 01., szombat 17:00)
50:28
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
Bolíviai kukoricapálinka, ördögűző karnevál, indián vályogházak és egyetemi felhőkarcolók. Ez is Oruro, ahová Sylvester Ádámmal utaztunk.

Kocsma design, avagy kortárs belsőépítészet. Babos Bertalan „Zsili” képzőművész és csapata legutóbb nem valamely szórakozóhelyet varázsolta át, hanem a Bethesda Gyermekkórház szürke betonoszlopait festette át színes könyvekké.

Babos Bertalan „Zsili”
 
Babos Bertalan „Zsili”
 

Állami Áruház – ez most nem az 1952-es filmvígjáték, hanem egy valóságos, ma is működő épület, mégpedig az Újpesti Állami Áruház, amit Kelecsényi Kristóffal jártunk be.

Árpád út - István (Bajcsy-Zsilinszky) út sarok, Állami Áruház. 1961
 
Árpád út - István (Bajcsy-Zsilinszky) út sarok, Állami Áruház. 1961
 
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Városrendezési és Építészeti Osztályának fényképei
 

Magyar építész stúdió nyerte meg azt a nemzetközi pályázatot, ami alapján a ferencvárosi Nagyvásártelepet fogják átépíteni, a tervezett Diákváros részeként. Erről beszélgettünk Kozár Alexandrával.

Az egykori Nagyvásártelep a Kvassay hídról nézve. 1980
 
Az egykori Nagyvásártelep a Kvassay hídról nézve. 1980
 
Forrás: Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
 

Nyári túraajánlat: Világörökség útlevelet lehet igényelni a Fertő-táj projekt keretében most elkészült, hat Fertő-tavi településen található célpontok meglátogatásával.

Breuer Marcell 119 éve született. Torma Tamás emlékezett meg a világhírű építész-formatervezőről, akinek Párizsban, Rómában, New Yorkban és számos amerikai városban vannak művei, csak éppen sajnos Magyarországon nincs egyetlen épülete sem.

A párizsi UNESCO székház - Breuer Marcell tervei alapján készült.
 
A párizsi UNESCO székház - Breuer Marcell tervei alapján készült.
 
Forrás: Fortepan / Urbán Tamás
 

Átépítik Budapesten a Jókai teret, sok zöld, sok pad. A nagy, ősszel induló tervezés egyedül azzal nem számolt, hogy az évek óta itt zajló, nemzetközi hírű, évadnyitó Kolibri fesztiválnak nem maradt hely. Novák János, a Kolibri Színház igazgatója volt a vendégünk.

Kolibri Fesztivál 2017
 
Kolibri Fesztivál 2017
 
Forrás: Kolibri Színház
 
Utcafront
2021. május 1. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta