„Klubrádió
Utcafront

Che Guevarától Hajós Alfrédig

25/04/2021 14:36

| Szerző: Klubrádió/szg

Folytattuk a bolíviai körutat az Utcafrontban, ezúttal a '80-as évek óta hatalmas fejlődésen átment Santa Cruz de la Sierra városába látogattunk el. Érdekesség, hogy onnan nem messze ölték meg Che Guevara kommunista forradalmárt. Majd visszatérve Budapestre, a Pasaréti téri templom és a Keleti pályaudvar mellett szó volt a polihisztor Hajós Alfrédról is, aki végre szobrot kap az általa tervezett Margitszigeti Sportuszoda előtt.

2021. április 24. Utcafront (2021. április 24., szombat 17:00)
53:09
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Hogyan lesz egy porfészekből világváros alig 40 év alatt? Bolíviában, azon a vidéken, ahol Che Guevara végzetét lelte anno, nos a '80-as években varázsütésre megindult a fejlődés, és Santa Cruz de la Sierra földszintes óvárosát mára felhőkarcolók, üzleti negyedek veszik körbe. Sylvester Ádámmal mentünk el ide.

 
Santa Cruz de la Sierra éjjel. Fotó: Isaias Capuma/Wikimedia Commons
 

Az ördögi lovas, aki a budai vár lépcsőin is hintóval közlekedett – már ki is találhatták – Sándor Móric grófról van szó. Nos az ő Bajnán található kastélyát újította fel nemrégiben a Palatium Stúdió Kft. csapata, amiért is ICOMOS díjat kaptak. Torma Tamás járt háztűznézőben a birtokon.

Rimanóczy Gyula egyik ragyogó műve a Pasaréti téri modern templom, amiről múlt héten beszéltünk. Időközben megtudtuk, a templom egyik támogató bankárának megrendelésére a közelben épített egy Bauhaus villát is. Ma már többen lakják, egyikük Váradi Júlia kollégánk, aki megemlítette édesapja, Preisich Gábor munkásságát is, aki az ország első modern lakóépületét és benne a híres Symplon, későbbi nevén Bartók mozit is tervezte.

 
Bartók mozi
 

Lesz szobra Hajós Alfrédnak. Mégpedig az általa tervezett Margitszigeti Sportuszoda előtt. Az újkori olimpiai játékok első magyar aranyérmese, a magyar delfin becenevű úszócsoda polihisztor volt. Építész, futballista, fociedző, szakújságíró, főszerkesztő, éppen ideje, hogy méltó emléke álljon Budapesten. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szoborpályázatáról a zsűri egyik tagjával, Fegyverneki Sándor egykori országos főépítésszel beszélgettünk.

Hajós Alfréd
 
Hajós Alfréd
 

Zöld sziget a város közepén – A budapesti Jókai tér tájépítészeti áttervezéséről számolt be a Lépték-Terv Tájépítész Iroda vezető tájépítésze, László Viktor.

Baross tér, Keleti pályaudvar.
 
Baross tér, Keleti pályaudvar. A felvétel 1895 körül készült. Kép forrása: Fortepan /Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei
 

Építészettörténeti rovatunkban pedig Kelecsényi Kristóf ezúttal a Keleti pályaudvarról mesélt.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Utcafront
2021. április 24., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter