„Klubrádió
Utcafront

New European Bauhaus

24/05/2021 15:08

| Szerző: Klubrádió

Folytatódott a Budapest fürdőit bemutató sorozatunk, ezúttal a Palatinusra látogattunk el. De a barcelonai "Kőbányára", avagy a Casa Milába is eljutottunk, valamint beszámoltunk a MOME Campus által nyert design díjról és a New European Bauhaus kezdeményezésről, melynek már hazai tagjai is vannak.

2021. május 22. Utcafront (2021. május 22., szombat 17:00)
48:43
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
A ház minden eleme egyedi, az ajtó-ablakoktól az utolsó falig, ráadásul a falak sem síkfelületek, hanem össze - vissza görbülnek, azaz nem, éppenhogy nagyon is átgondolt rendszerben hullámfelületet képeznek. A tetőteraszon pedig nőalakokat formálnak a kémények. A helyszín Barcelona, az épület neve Casa Mila (közkeletű nevén La Pedrera, azaz Kőfejtő), a tervezője Antoni Gaudí, s aki mindezt bemutatja a műsorban, Sylvester Ádám.

New European Bauhaus – közösségi tervezés, közösségi platform egy élhetőbb világért. Milyen legyen a pandémia utáni élet a városokban, milyen legyen az ember és környezetének kapcsolata, hogy a korábbiaknál természetesebb, tisztább, szerethetőbb világot teremtsünk. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Kortárs Építészeti Központ és a Magyar Formatervezési Tanács együtt vesz részt ebben az Európai Uniós programban.

Egyébként ide kapcsolódik, hogy a világ egyik legtekintélyesebb design versenyén, az A’ Design Awardon Építészet, épület-, és szerkezettervezés kategóriában nyert Golden Awardot a MOME Campus épületegyüttese. A tervezőkkel, Gunther Zsolttal és Csillag Katalinnal beszéljük meg, milyen kihívás volt a régi-új egyetemi épület-együttes tervezése.

A MOME Golden Award-díjas épülete
 
A MOME Golden Award-díjas épülete
 

Budapest híres fürdőinek sorában az újratervezett Palatinus strand fogadóépületét mutatja majd be Kelecsényi Kristóf építészet-történész.

Palatinus Strandfürdő 1980
 
Palatinus Strandfürdő 1980
 
Forrás: Fortepan / Magyar Rendőr
 
Utcafront
2021. május 22. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta