„Klubrádió
Utcafront

Gyalog a rakparton

18/05/2021 21:46

| Szerző: Klubrádió

Újabb építészeti kalandozás: hogyan nem épült fel egy dél-amerikai elnöki rezidencia; miképp született az első transzatlanti kábel, illetve Budapesten a Köröndre, a Gellért Fürdőbe, a tervezett Psota Irén emlékparkba, valamint a gyalogosok számára is elérhetővé tervezett pesti rakpartra látogattunk el.

2021. május 15. Utcafront (2021. május 15., szombat 17:00)
50:57
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
Bolívia elnökének rezidenciáját tervezte meg La Pazban Sylvester Ádám. Arról mesélt, végül is miért nem épülhetett meg a minden tekintetben biztonságosnak tervezett luxuspalota.

Lesz Psota Irén emlékpark - Józsefvárosban. Egykori lakóházát, az igen rossz állapotban lévő Tömő utcai épületet lebontják, mert a Corvin projekt folytatásaként itt egy új irodaház épül fel. A tervező Futureal csoport azonban az egyik ingatlan helyén egy 1500 négyzetméteres parkot létesít a színésznő emlékére.

Psota Irén emlékpark látványterv
 
Psota Irén emlékpark látványterv
 
Forrás: Futureal
 

Budapest fürdőiről indult sorozat Kelecsényi Kristóf építészettörténész kalauzolásával. Elsőként a Gellért Gyógyfürdő és Szálló részleteivel ismerkedtünk meg.

1949 Szent Gellért Gyógyszálloda Kelenhegyi úti oldala (fürdő bejárat).
 
1949 Szent Gellért Gyógyszálloda Kelenhegyi úti oldala (fürdő bejárat).
 
Forrás: Fortepan / Magyar Rendőr
 

Hogyan épült ki, illetve létesült 1854-ben az európai és az amerikai kontinens közötti első postakábel? Most, amikor 174 év után Magyarországon megszűnt a hagyományos távirat, Laczik Bálint ezzel a történettel emlékezett meg a távközlés kezdeti korszakáról.

Az Atlantic Telegraph kábel térképen
 
Az Atlantic Telegraph kábel térképen
 

Elkezdték visszaépíteni Budapesten a II. világháború során megsemmisült épületrészeket. Ennek egyik legpompásabb példája a Kodály köröndön néhány éve leégett ház rekonstrukciója. Torma Tamás építészkritikus ennek részleteiről mesélt.

Kodály körönd (Körönd), szemben az Andrássy út 83–85. A felvétel 1885 és 1890 között készült.
 
Kodály körönd (Körönd), szemben az Andrássy út 83–85. A felvétel 1885 és 1890 között készült.
 
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei
 

Régi álom a dunai alsó rakpartok áttervezése, hogy a gyalogosok végre zavartalanul lejussanak a vízpartra. Ez látszik most megvalósulni – egyelőre csak a Margit híd és a Kossuth tér közötti szakaszon a pesti oldalon. Ennek részleteibe avatott be minket Balogh Samu várostervező.

Utcafront
2021. május 15. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta