„Klubrádió
Megbeszéljük...

A fővárosi vezetés se látja, mennyibe kerülhet az állatkerti Jurassic Park

10/12/2019 20:46

| Szerző: Klubrádió

Az állatkerti biodóm 15 milliárd forintról indult, most 62 fölött jár, és még legalább 20 milliárd hiányzik a befejezéséhez. Pontos összeget Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes se tud, azt viszont igen, hogy a fővárosnak erre nincs pénze.

Az Állatkert biodómja, a Pannon Park a Pannon-medence miocén korbeli (ez az időszak 23 millió évvel ezelőtt kezdődött és 5 millió éve ért véget) élővilágát mutatná be, de mivel azok az élőlények kihaltak, mai rokonaik segítségével. Idézzük a hivatalos honlapról: "mi köze az elefántoknak, a bonobóknak, a manátuszoknak és a cápáknak Pannóniához, illetve a Kárpát-medencéhez? Hát az, hogy ezekkel az állatokkal igyekszünk felidézni az egykori pannon ősvadont!" (...) "A miocén, vagy – ha úgy tetszik – pannon ősvadon fajait persze nemigen lehet elevenen bemutatni, hiszen ezek mind évmilliókkal ezelőtt élt ősállatok, amelyekről csak ősmaradványok nyomán van tudomásunk. Ugyanakkor ezeknek a régen itt élt állatoknak ma is élnek leszármazottai, hozzájuk hasonlító rokonai. Csak éppen szinte mind távoli tájakon élnek, hiszen a mai Kárpát-medence területén sem orrszarvúak, sem elefántok, sem tengeri tehenek, sem cápák nem élnek vadon. A leendő Pannon Parkban az egykor itt élt állatok mai rokonai, leszármazottai segítségével igyekszünk felidézni, milyen élővilág jellemezhette a Kárpát-medencét 10-12 millió évvel ezelőtt."

 
Az állatkerti biodóm belső terének látványterve a Fővárosi Állat- és Növénykert képén (forrás: zoobudapest.com)
 

 

2019. december 10. Megbeszéljük / részlet, Kiss Ambrus (19.12.10.)
16:51
00:00

Ez a biodóm a kormány egyik nagy büszkesége akar lenni, volt ott Pintér Sándor belügyminiszter, Kásler Miklós emberminiszter és Tarlós István korábbi főpolgármester is. A Népszava cikkében azt írta: a projekt néhány év alatt a négyszeresére drágult, és befejezéséhez a hírek szerint még 20 milliárd hiányzik. A biodóm energiafelhasználása olyan hatalmas lesz, amely vetekszik egy kisebb budapesti kerület áramfogyasztásával. Az egészet a kormányfőhöz közel álló Garancsi István Market Zrt.-je építi, a területe nagyjából három focipályányi, 1,7 hektár.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest kérdeztük, aki azt mondta: ez a probléma menet közben derült ki, és nem látják a végét. Az, hogy még 20 milliárdba kerül, hozzávetőleges összeg. Váratlanul megüresedett a gazdasági igazgatói poszt az Állatkertnél, és emiatt sem engedte a főpolgármester, hogy belső pótlással oldják meg. Pályázatot írnak ki, olyan szakember kell, aki áttekinti az egész Pannon Park-projektet. Több fontos kérdés adódik: ki tudja ezt kifizetni? Mibe kerül a működtetése? Minden feltétel adott-e a működtetéshez?

Ha pontosan látják a számokat, akkor tudják megmondani a kormánynak, hogy még mennyi hiányzik az állami ráfordításból, mert nem akarnak úgy járni, hogy most közölnek egy összeget, de út közben kiderül, hogy az jóval kisebb a szükségesnél, és a különbözetet nekik kell kipótolniuk.

 
Az állatkerti biodóm külső látványterve (forrás: zoobudapest.com)
 


A főváros költségvetésébe ez nem fér bele – jelentette ki Kiss Ambrus. A főváros költségvetési mozgástere arra elegendő, hogy a működési költségeket nullára hozza ki. A fejlesztési költségeket csak hitelből, EU-támogatásból és egyéb bevételekből (jellemzően államiakból) tudják finanszírozni. A Pannon Park (a biodóm) úgy indult, hogy 15,7 milliárdból megvalósul, most 62,8 milliárdnál tartunk, és még hiányzik az említett 20 milliárd. A főpolgármester-helyettes nem látja annak a lehetőségét, hogy ezt a kormányon kívül más kifizesse.

A kultúrtörvényre kitérve azt mondta: 2019-ben 3,1 milliárdot költött a főváros színházművészeti szervezetek támogatására, ehhez járult hozzá az állami támogatás és a Nemzeti Kulturális Alaphoz beadott pályázatok. Utóbbi jóval kisebb, mint a 3,1 milliárd (és csökken), de az állami hozzájárulás mértékét nem tudta megmondani Kiss Ambrus. Aki szerint a kormány még nem végzett október 13-a tanulságainak levonásával, és nem újabb frontokat kellene nyitni, hanem leülni és megbeszélni a vitás ügyeket, mert az nem járható út, hogy súlyos törvénymódosításokat a sajtóból tudjanak meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Megbeszéljük...
2019. december 10., kedd 16:00
Műsorvezető: Bolgár György