„Klubrádió
Reggeli gyors

A faluban a termőföldek már elvesztették termőföld jellegüket, a lómenhely harcol a fennmaradásért

28/01/2023 15:09

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Öt éve hozták létre Siófok mellett a Dharma Lómenhelyt, az egyetlent az országban, ami lovak és más nagyobb testű állatok mentésével foglalkozik. A területről belátják a fél Balatont, ez ragadhatta meg a képzeletét annak a budapesti ingatlanfejlesztőnek is, aki arra hivatkozva, hogy diótermesztőként szüksége van a földre, elhappolhatja a lovak legelőit. Czinkóczky Csaba, a menhely egyik alapítója a Reggeli gyorsban elmondta: megszokták, hogy harcolniuk kell a fennmaradásért, nem mennek sehová.

2023. január 27. Reggeli gyors - részlet Czinkóczky Csaba 2023.01.27.
13:16
00:00

Magyarországot szokás lovas nemzetként emlegetni, a látványos Nemzeti Vágtát is megrendezik évről-évre, így meglepő, hogy a lovas kultúrának nem része a gondoskodás a beteg, magára hagyott állatokról – mutatott rá Czinkóczky Csaba, a Dharma Lómenhely egyik alapítója a Reggeli gyorsban.

Magára kecskepásztorként és talicskás emberként hivatkozik – télen ezek a munkák határozzák meg a mindennapjait. Czinkóczkyék öt évvel ezelőtt kezdtek lovak és más – a kutyáknál és cicáknál nagyobb testű – állatok mentésével foglalkozni. Akkoriban nagy sajtóvisszhangot kapott egy félresikerült állami lómentési kísérlet: az állatok az akció végén még rosszabb körülmények közé kerültek – így jött az ötlet, hogy belevágjanak a menhely létrehozásába – emlékezett vissza.

Dharma Lómenhely Siófok Töreki
 
Dharma Lómenhely
 
Forrás:
Facebook
 

Az országban ők egyedül foglalkoznak nagyobb testű állatokkal. A menhely Siófok közelében, a dombok tetején fekszik, belátják a fél Balatont. Kerülnek hozzájuk olyan állatok, amelyeknek a gazdái már nem tudják őket eltartani vagy például korábbi versenylovak is, amelyeknek sérülésük után nem volt esélyük visszatérni a pályára, de "utolsó utáni esélyt adva nekik" megműtötték őket, és most vidáman sétálnak. Czinkóczky úgy fogalmaz, olyan haszonállatok élnek náluk, amelyek már "haszontalan állatok": senkinek nem kellenek, csak esznek és nagyon sok pénzbe kerül a gondozásuk. Fantasztikus érzés egész nap a friss levegőn dolgozni a rengeteg állat között, de "ez egy olyan vállalás, amihez kell bizonyos fokú őrültség" – mondta.

Dharma Lómenhely Siófok Töreki
 
Dharma Lómenhely
 
Forrás:
Facebook
 

Volt, hogy 130 állat is élt a menhelyen. Most valamivel kevesebb: tavaly a kecskék nagy részét oda tudták adni állatsimogatóknak, hogy helyet csináljanak egy újabb mentésnek, de ezzel sajnos elkéstek, mert a birkákat addigra a tulaj szeme láttára lelövöldözte egy vadásztársaság – idézte fel Czinkóczky.

"Borzalmas állapotban van a magyarországi állatvédelem" – véli Czinkóczky. Rengeteg olyan hely van, ahonnan megkínzott, félholtra vert vagy magára hagyott állatokat kellene elhozni – tette hozzá. Az Agrárminisztérium is érzékeli a problémákat, így támogató volt, amikor Czinkóczkyék bejelentkeztek a kiszemelt területre a lómenhely tervével. Azóta viszont többször előfordult, hogy ilyen-olyan támogatásokat ígértek, amikből aztán nem lett semmi.

Dharma Lómenhely Siófok Töreki
 
Dharma Lómenhely
 
Forrás: Facebook
 

Évente körülbelül 6-7 ezer látogatót fogadnak és gyerektáborokat is szerveznek. Ebből és a civil szervezeteknek felajánlható 1 százalékokból vannak bevételeik, de a tél mindig sokkal nehezebb. Anyagilag "mindig bajban vagyunk", tavaly az egyik ingatlan eladásával húztuk ki ezt az időszakot – mesélte Czinkóczky.

Most súlyosbodtak a gondok. Annak a földterületnek, amit az elmúlt öt évben legeltetésre használtak csak felerészben tulajdonosai, szerették volna megvenni a másik felét is, csakhogy valaki közbeszólt. Ilyenkor ki kell függeszteni, hogy a terület eladó, hogy a szomszédok élhessenek az elővásárlási jogukkal.

Be is jelentkezett valaki azzal, hogy helyben lakó diótermesztő földművesként szeretne élni ezzel a joggal. Csakhogy az állítólagos őstermelő valójában egy budapesti ingatlanfejlesztő: Barna György, a Plázs Siófok nevű szórakozóhely vezetője. A somogyi kormányhivatal pedig őt sorolta első helyre.

Azért is döbbenetes, mert a környéken mindenkinek van pár diófája, az utcán is áll belőlük jópár, "így bárki bejelentkezhetett volna ezzel a szöveggel". Jelenleg a kormányhivatal nem vesz tudomást arról a tényről, hogy Barna György nem helyi lakos. Egyelőre a helyzet úgy áll, hogy az ingatlanfejlesztő "mindent visz", nem lesz élettere a lovainknak. "Eltaposnak, eltipornak mindenkit" – mondta Czinkóczky.

A falu másik végén látjuk, milyen jövője lehet így a területnek: ott "a termőföldek már elvesztették termőföld jellegüket". Hatalmas építkezések zajlanak, és a földmunkákból látszik, hogy egyik gyönyörű dácsa mellé épül a másik – számolt be.

Dharma Lómenhely Siófok Töreki
 
Dharma Lómenhely
 
Forrás:
Facebook
 

A történetnek azonban még nincs vége. Már ősszel hallottuk, hogy ez lesz a döntés, "ne kergessünk illúziókat, tudjuk, hogy működnek ezek a dolgok", amit a somogyi főispán eldönt, azt a földbizottság nyilván megszavazza. Ettől függetlenül el fogunk menni a támogatóinkkal együtt, hogy élőben hallhassuk a döntést.

"Sokszor mondtam, hogy végleg végünk, de eddig is mindent megoldottunk, nem megyünk innen sehová", bíróságon tudjuk bizonyítani, hogy az ingatlanfejlesztőnek semmi joga nincs elvenni a földjeinket – mondta Czinkóczky.

 Ha követni szeretné az ügy fejleményeit vagy támogatná a szervezetet, akkor látogasson el Facebook-oldalukra.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Czinkóczky Csabával
2023.01.27., péntek 8:34
Riporter: Pálinkás-Szüts Róbert