„Köszönjük,
Uniszex

A család, mint veszélyforrás

9/06/2024 16:08

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

Mi számít családon belüli erőszaknak jogi értelemben? Mit tehetünk a családon belüli erőszak ellen? Erről beszélgettünk a Patent Egyesület jogászával a heti Uniszexben.

2024. június 03. Uniszex (2024. június 03., hétfő 14:00)
51:29
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

Mi számít családon belüli erőszaknak jogi értelemben? És mi tartunk erőszaknak a saját értékítéletünk szerint? Nem csak a tettlegesség, a fizikai bántalmazás vagy a szexuális kényszerítés erőszak. Az alárendelés, a kiszolgáltatás, a verbális és fizikai abúzus minden formája, a másik szisztematikusan felépített elnyomása, az anyagi függőség kiépítésétől kezdve, az érzelmi függőség kialakításáig mind-mind erőszak.

Miért több a nő az áldozatok között?

Hogy ismerjük fel és mit tehetünk a családon belüli erőszak ellen?

Erről beszélgettünk a Patent Egyesület jogászával, Péterfi Verával a heti Uniszexben.

 
Péterfi Vera Patent egyesület
Facebook
 

Péterfi elmondta, hogy az esetek nagy részében ők a „nők elleni erőszak” kifejezést használják, mert e jelenségben a nők és férfiak közötti társadalmi különbség, hatalmi különbség, jogbeli egyenlőtlenség képeződik le, illetve ennek folyománya az, hogy a nőket a nemük amiatt éri erőszak, vagyis azért, mert nők. A családon belüli erőszak nem elszigetelt pszichológiai, hanem nagyon is jellemző társadalmi jelenség.

A jogrendszerben vannak különböző jogágak, különböző jogterületek – az egyik ilyen a polgári jog, azon belül is a családjog, amely a családon belüli viszonyok rendezésére hivatott: a házasság felbontására, vagy a gyerekek szülői felügyeletének a rendezésére. Ezt régen gyermek-elhelyezésnek hívták. A büntetőjogban pedig megjelent a kapcsolati erőszak tényállása.  A szexuális erőszaknak különböző kategóriái vannak – ám a családjogi esetek során, ahol tulajdonképpen a gyerekek sorsáról dönt a bíróság, az erőszak sokszor nem kerül napvilágra.

A teljes adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Uniszex
2024. június 3., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért