„Köszönjük,
Uniszex

Női szempont – az AI és a képzőművészet szerint

26/05/2024 05:24

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

Mi a különbség a fejünkben egy mesterséges intelligenciával teremtett nő, egy hús-vér nő és egy guminő között? Létezik-e női szempont a kortárs képzőművészetben? Mernek-e férfi alkotók a női testről ma beszélni? És miért gondolták a görög filozófusok, hogy a nő a tökéletes férfi tökéletlen mása? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk az Uniszexben.

2024. május 20. Uniszex (2024. május 20., hétfő 14:00)
50:50
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

Vendégünk Schneller János, a Resident Art kurátora, művészettörténész volt. A galéria és művészeti szolgáltatás a vizuális művészet népszerűsítésének és mélyebb megértésének céljából született meg 2016. elején, Schneller vezetésével.

"Művészettörténészként, tanárként, majd később műkereskedőként szerzett tapasztalataim szerint egyre többen foglalkoznak vizuális művészettel, ugyanakkor hiányzik a megfelelő képzőművészeti nevelés és az értő látás tanítása az oktatásból. Célom, hogy a vizuális művészeteket emberközelbe hozzam, másrészt értően bemutassam azoknak, akikhez és akikről szól, megnyitva a kaput a kortárs művészet felé” – mesélte egy cikkben Schneller János galériavezető.

 
Sdneller János
 Forrás: Resident Art
 

Aki arról is beszélt nálunk, hogy kik azok a nők, akik a kortárs magyar képzőművészetben meghatározóvá tudtak válni, s mennyire hangsúlyos ma a női szemszög, pontosabban, mennyire beszélhetünk különálló "női vonalról”.

Szóba kerül a testábrázolás, a képzőművészet viszonya a nemi szerepekkel, a provokáció és a hagyomány – valamint az is, hogy léteznek-e idevágó slágertémák manapság.  

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Uniszex
2024. május 20., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért