„1%

Adások

Ukrajna: nincs kapacitása a hágai Nemzetközi Törvényszéknek több ezer háborús bűn kivizsgálására
Esti gyors

"Erre nincs kapacitása a hágai bíróságnak"

A háborús bűnök dokumentálására, az emberi jogok védelmére fogott össze a 29 civil és jogvédő csoport munkáját tömörítő Ukrajna Hajnali 5 óra elnevezésű szervezet, és közös munkájukkal kiérdemelték a CEU Nyílt Társadalom díját. A szervezet szóvivőjével, Tetiana Pechonchykkal beszéltünk arról, milyen esélye van a háborús bűnöket elkövetők elleni gyors eljárásnak, amellyel számon lehetne kérni Oroszországot, illetve Vlagyimir Putyin elnököt. 

Orbán, a mi IV. Henrikünk – Neuman Gábor jegyzete
Hetes Stúdió

Orbán, a mi IV. Henrikünk – Neuman Gábor jegyzete

Mintha a mi miniszterelnökünkkel is történt volna valami hasonló baleset, mint Pirandellónál, a IV. Henrikben. Esetleg kieshetett a felcsúti stadion páholyából, miközben a tökmagot köpködte, és a túlzott gólöröm okán nem vette észre a korlát esetlegességét, és beállhatott nála egy tudathasadásos állapot. Ő nem IV. Henriknek hiszi magát, de úgy gondolja, hogy mindenképpen tennie kell valamit, ami visszaállítja a 200-300 évvel ezelőtti állapotokat hazánkban.

A gyarmatosítók és a bennszülöttek nyelve
Kovátsműhely

A gyarmatosítók és a bennszülöttek nyelve

A Kovátsműhely legutóbbi adásában Kováts Kriszta Ginelli Zoltán kritikai geográfussal és Nádasdy Ádám nyelvésszel beszélgetett az eltérő civilizációs szinten álló csoportok kommunikációjáról.

Bauer: Orbán komolyan mérlegeli a kilépést az EU-ból
Megbeszéljük...

Bauer: Orbán komolyan mérlegeli a kilépést

Bauer Tamás: az Orbán-kormány következő négy évének két témája van, az egyik "az önkormányzati rendszer felszámolása", a másik, és ezt mérlegelik, az EU elhagyása.

A Huxley-kód
Galaxis kalauz

A Huxley-kód

Darwin evolúcióelméletétől a sorsörökségig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítettük, hogy mitől volt különleges a Huxley-család, és hogy jó sci-fit vajon csak tudós írhat-e.

Főispán úr ott sem volt – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Főispán úr ott sem volt – Selmeci János jegyzete

A 21. század Magyarországát kutató történészek azóta sem találják a pontos magyarázatot arra, hogyan lett a kormánymegbízottból hirtelen főispán, főispánból pedig milliárdos, a korszakban keletkezett iratok ugyanis igen hiányosak. Úgynevezett vagyonnyilatkozatok például egyáltalán nem maradtak fenn.

A zümmögő szemszögéből
Klubdélelőtt

A zümmögő szemszögéből

Rófusz Ferenc rajzfilmrendező mellett Dr. Besnyő László költő, András Ferenc rendező, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok és Pető Iván történész volt a Klubdélelőtt vendége.