„Támogassa
A lényeg

Orbán: Nem lesz járulékcsökkentés

29/11/2022 15:17

A kampányban elosztogatott több ezer milliárd forint, a veszteséges Vodafone 700 milliárdba kerülő államosítása, az atlétikai stadion és a versenysport több százmilliárdos finanszírozása, a kormánypárti propagandabirodalom százmilliárdos támogatása, vagy a nemzeti bank "kámforrá vált százmilliárdjai" még éppen belefértek ugyan az idei évbe, de például a tanárok éppen csak lemaradtak a béremelésről, mert arra már nem lett pénz. És most Orbán Viktortól azt is megtudtuk, hogy elmentek a falig, és járulékcsökkentésre sincs.

20 éves a Széchenyi Kártya Program
 
20 éves a Széchenyi Kártya Program
 
Budapest, 2022. november 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a budavári Főőrség épületében 2022. november 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Kinek mit intézett a kormánya, ugye! 

A magyar miniszterelnök a KAVOSZ "20 éves a Széchenyi Kártya Program" című ünnepi eseményen beszélt a gazdaság állapotáról. Mint mondta, jövőre a Széchenyi Kártya programot a költségvetés 290 milliárd forinttal fogja támogatni.

  • Szerinte 80 évig romok között botladoztunk itt a várban, de ezt a korszakot magunk mögött hagytuk, utalt egy újabb fontos kiadásra, ami éppen csak megelőzte a tanárok fizetését: felújították a várban a Lovarda épületét.
  • Beszélt arról, hogy szerinte Magyarország jövőre kimarad az európai recesszióból, és megint beszélt arról a víziójáról, hogy jövőre már csak egyszámjegyű lesz az infláció. Szerinte ez örömmel tölthet el mindenkit, és örömnek nevezte, "ha meg tudjuk védeni a családokat a hatalmas rezsiköltségektől" - idézte Orbánt a Portfolio.hu.
  • Beszélt a jövő évi költségvetésről, amit "hozzá kell igazítanunk a jelenlegi helyzethez rendeleti kormányzás keretében".  Mivel nincs új európai struktúra, ami korábban az olcsó orosz energiahordozókra épült, saját mentőcsónakot kell találnunk, mondta.
  • Azt állította Orbán, hogy a kormány minden háztartásnak havonta 180 ezer forintot ad, mert ha ezt nem adná a kormány, akkor mindenkinek átlagosan ennyivel magasabb lenne az energiaszámlája.
  • 2021-ben az ország energiaimportja 7 milliárd euró volt, idén 17 milliárd euró lesz, jövőre 17-20 milliárd euró lesz. Orbán így előállít azzal, hogy neki elő kell venni valahonnan 10 milliárd eurót (4000 milliárd forintot).

Ezt a pénzt jórészt Orbán szerint a magyar gazdaság és az állam "viszi el". Felidézte, hogy a munkaadók és a munkavállalók minimálbéremelésről szóló tárgyalásain előkerült az a lehetőség is, hogy az állam csökkentse a járulékokat, mert akkor a vállalkozók könnyebben tudják emelni a béreket, amivel kapcsolatban nem úgy fogalmazott, ahogy szeret, büszkén, E/1-ben a saját érdemeit hangsúlyozva például nyugdíjemelésnél, hogy "ha úgy vannak a számok, akkor emelek", hanem szerényen, többesszámban, úgy fogalmazott, hogy "nem tudjuk csökkenteni a TB-járulékot, mert a falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni. Nem tud kigazdálkodni a magyar költségvetés járulékcsökkentést".