„Klubrádió
A lényeg

A versenysportra százmilliárdok, tömegsportra alig jut

28/11/2022 07:54

2021-ben az állami költségvetésből 272,6 milliárd forintot fordított a kormány "sportcélokra", ebből 149,3 milliárd a működéssel összefüggő kiadásokra ment, 123,3 milliárd forint úgynevezett felhalmozási kiadás volt, ami valamilyen beruházást, fejlesztést jelent. 

Labdarúgás - Puskás Suzuki Kupa - Öregfiúk torna - Orbán V
 
Illusztráció
 
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a Felcsút játékosa fekszik a pályán a Puskás Suzuki Kupa öregfiúk tornáján, a székesfehérvári Sóstói Stadionban. MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
 

 

Az Mfor.hu szerint az Orbán-kormány stratégiai ágazattá tette a sportot, de ezen belül csak a versenysportot kezeli kiemelten, és noha a tömegsportra hivatkozással az egészség megőrzése volt a sporttámogatások egyik érve, tömegsportra, a gyerekek sportolási lehetőségeire összesen csak 23,1 milliárdot költöttek, ez a sportbüdzsé tíz százalékát sem érte el.

Ráadásul a versenysport a költségvetési pénzek mellett a cégek sporttámogatására is számíthatnak. Ez tavaly 147,4 milliárd forintot jelentett, amit tao jogcímén adó helyett másnak fizettek ki, így összesen 420 milliárd forintot áramlott a "sportba", írja az mfor.hu.

A három legnagyobb tavalyi kiadás:

  • 75,9 milliárd forint ment az "új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok előkészítésére és megvalósítására",
  • 37,6 milliárdot költöttek a "sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására",
  • 31,9 milliárdot pedig a Nemzeti Sportközpontokra fordítottak.

A lap megjegyzi, hogy rengeteg pénzt emésztenek fel a sportlétesítmények, az összkiadás majd felét vitték el.