„Köszönjük
Megbeszéljük...

Raskó: A kormány választási osztogatása is kellett, hogy ennyire dráguljanak az élelmiszerek

5/10/2022 18:13

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A forint romlása, a mezőgazdasági input anyagok árának emelkedése, a munkabérek növekedése mellett a kormány választási célú gazdasági lépései is hozzájárultak az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséhez – véli Raskó György agrárközgazdász.

2022. október 05. Megbeszéljük - részlet 22.10.05. Raskó György
15:55
00:00

A Megbeszéljük adásában ismét arra a kérdésre kereste a választ Bolgár György műsorvezető, hogyan lehetséges, hogy Magyarországon az európai uniós átlaghoz képest is drasztikusan nőttek az élelmiszerárak.

"A termelési költségek két baltikumi állam, Litvánia és Lettország mellett nálunk nőttek a leginkább" – mondta a műsorban Raskó György agrárközgazdász. Szerinte a műtrágya, a gázolaj, az energia és a vetőmag ára is rendkívüli módon emelkedett. Összehasonlításul megemlítette, hogy az Eurostat friss adatai alapján Magyarországon az európai uniós átlag (26 százalék) körülbelül kétszereséről (49 százalék) van szó a mezőgazdasági inputköltségek esetében.

A különbség egyik okát a forint gyengülésében látja. Ez azt jelenti, hogy a döntően külföldről importált inputanyagok ára a magyar fizetőeszköz esésével nagy mértékben emelkedett. Hozzátette, a munkabérek is messze az uniós átlagot meghaladó mértékben nőttek itthon. És mivel Magyarország piacgazdasága nem igazán versenyre épít, így "nincs meg a fegyelmező hatása a versenyhelyzetnek".

Nemcsak a ráfordítások nőttek az élelmiszeriparban, hanem a termelői árak emelkedésével a beszerzési költségek is. E tekintetben Magyarországon 43 százalékos áremelkedés tapasztalható.

Raskó szerint az is hozzájárult az áremelkedéshez, hogy a kormány a választási kampányidőszak alatt 1800 milliárd forintot "dobott be" a lakosságnak. Kiemelte a 13. havi nyugdíjakat, az szja-visszatérítést, amelyek óriási vásárlóerőt és keresletet generáltak belföldön. Ezzel párhuzamosan a kiskereskedelmet sújtó hatósági árakat is bevezetett a kormány bizonyos termékekre, amelyeket a költségek közé építettek be a vállalkozók úgy, hogy azon termékek árát emelte, amelyekre nem vonatkozik az ársapka.

"Ehhez jött az inflációs pszichózis. Azoknak is eszükbe jutott árat emelni, akiknek költségein nyomás nem volt" – tette hozzá.

Azt is megjegyezte, hogy a műtrágya költségei tovább nőttek, és ez várható a kukorica és a napraforgó esetében is. Ezek alapján pedig további drágulásra számít. 

A Megbeszéljük egy korábbi adásában megszólalt Septe József is. A Magyar Pékszövetség elnöke akkor a liszt árának emelkedésével indokolta a kenyér drágulását.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Raskó Györggyel
2022.10.05., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György