„Klubrádió
Megbeszéljük...

"A sütőipari vállalatok 20-25 százléka tönkremehet"

20/09/2022 21:09

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A liszt árának emelkedésével indokolta a kenyér drágulását Septe József. A Magyar Pékszövetség elnöke szerint a malomiparban ismét árat emelnek. Azt azonban nem tudta minden kételyt eloszlatva megválaszolni, hogy mi indokolja a liszt áremelését, és hogyan emelkedhetett 64 százalékkal a kenyérfélék ára.

2024. április 24.
00:00
00:00

A 2021 augusztusi árakhoz képest egy év alatt drasztikus mértékben, 64 százalékkal drágult a kenyér ára Magyarországon – derül ki a KSH az augusztusi adataiból. Európában Magrországon drágultak legnagyobb mértékben a kenyérfélék. Összehasonlításul a második helyezett Litvániában is "csak" 33 százlékos az ármelkedés. 

A gabona-, malom- és sütőipari vállalatok önköltségének durva növekedésével indokolta Septe József azt, hogy a magyar kenyérárak kilőttek. A fő okot abban látja, hogy a liszt ára is emelkedett. A Magyar Pékszövetség elnöke a Klubrádiónak elmondta, szerinte nemcsak az alapanyagok, a logisztika drágulásáról van szó, hanem az iparágban dolgozók bérnövekményéről is. A 64 százalékos ármelkedést azonban a KSH adatai nem támasztották alá. A termésátlag és termésmennyiség 2021-ben határozottan jónak számított. Méghozzá annyira, hogy exportra is jutott. Így a liszt áremelkedését nem indokolja semmi. Arra a kérdésre, hogy miért nem külföldről importálnak lisztet Septe azt mondta, magyar liszttel akarnak dolgozni. Külföldről állítása szerint amúgysem tudnak beszállítani.

Azt is hozzátette, hogy a következő időszakban további 20-25 százalékkal emelkedhet a liszt ára. Arra számít, hogy a sütőipari vállalatok 20-25 százléka tönkre fog menni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Megbeszéljük.../interjú Septe Józseffel
2022.09.20., kedd 17:15
Riporter: Bolgár Görgy