„Klubrádió
Esti gyors

Élelmiszer-infláció: az drágul a legjobban, amit a legtöbben vesznek

15/09/2022 21:09

| Szerző: Klubrádió/szg

A Telex adatai szerint kilenc hónap alatt 39 százalékkal drágultak olyan alapvető élelmiszerek, amelyeket egy átlagos család hazavinne hétvégi bevásárláskor. Weiler Vilmos, a cikk szerzője szerint ráadásul azok az ételek drágulnak a legnagyobb mértékben, amelyek az alapvető fogyasztáshoz hozzájárulnak. Ezeket vennék meg az alacsonyabb jövedelmű emberek is, ha meg tudják fizetni.

2022. szeptember 15. Esti gyors / részlet, Weiler Vilmos (22.09.15.)
05:27
00:00

A Telex elég jelentős felmérést végzett, amelyben annak kívánt utánajárni, hogy valójában mekkora az élelmiszerárak inflációja. Az adataik eltérnek a Központi Statisztikai Hivatal adataitól.

Weiler Vilmos, a portál újságírója, a cikk szerzője az Esti gyorsban elmondta: egész egyszerűen bementek decemberben az egyik nagy kereskedelmi lánc egy boltjába, vettek harminc terméket, és megvették ugyanazt a harmincat most, napra pontosan kilenc hónappal később. Megnézték, mennyivel lett drágább az általuk összeállított vásárlói kosár, és az derült ki, hogy 39 százalékkal nőttek az árak.

Ők nem a KSH módszereit használták a vásárlói kosár összeállításánál, azt nézték, hogy mely termékeket vinne haza egy átlagos magyar család egy átlagos hétvégi bevásárláson, így került a kosárba például kenyér, rizs, tészta. A KSH nyilván nagyon sok termékből számolva arra jutott, hogy 12 hónap alatt 30 százalékot drágultak az élelmiszerek, náluk kilenc hónap alatt 39-et – ismételte meg.

Részletezte: a hagyma több mint kétszeresére, a kenyér kétszeresére drágult, a rizs 80 százalékkal került többe, de a tészta ára is jelentőset nőtt, tehát azok az ételek drágulnak a leginkább vagy a legnagyobb mértékben, amelyek az alapvető fogyasztáshoz hozzájárulnak, és ezeket vennék meg az alacsonyabb jövedelmű emberek is, ha meg tudják fizetni. A hétköznapokban elengedhetetlen élelmiszerek jobban drágulnak, mint azok, amelyek nélkülözhetőek, mint az extra szűz olívaolaj vagy az édességek, fagylalt, almalé – fogalmazott.

Hozzátette: azért azt a bizonyos üzletláncot választották, mert ők a legnagyobb forgalmúak és a G7 gazdasági portál szerint ők voltak a legolcsóbbak, tehát mindenhol máshol csak drágábban lehetne bevásárolni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2022. szeptember 15., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János