„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bige: Veszélybe kerülhet az élelmiszerellátás

7/09/2022 20:24

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az európai műtrágyagyárak 70 százaléka áll, még azok is, amelyek tengerpartok közelében vannak, és esetenként saját ammónialefejtővel rendelkeznek – állítja Bige László, a Nitrogénművek Zrt. vezetője. Pár héttel ezelőtt a péti Nitrogénművek is leállította a termelést, miután olyan földgázárak alakultak ki, amelyek mellett már nem lehet gazdaságileg fenntarthatóan gyártani. Az energiaválság nemcsak az uniós műtrágyaipart, majd az áremelések átgyűrűzésével az élelmiszeripart, hanem a teljes európai vegyipart teszi tönkre. Bige a Megbeszéljük című műsorban arról beszélt, az Uniónak lépnie kell, különben az emberek nélkülözni fognak. 

2022. szeptember 07. Megbeszéljük 2022.09.07. Bige László
15:06
00:00

A Klubrádió is szemlézte Bige László azon interjúját, amelyben a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa az európai műtrágyagyárak tömeges leállásáról beszélt. A teljes uniós műtrágyaelőállítás átlagosan évi 45 millió tonna, az elmúlt hetekben, hónapokban – de van olyan európai üzem, amely egész évben állt – kieső gyártási kapacitásokat azonban még ha lenne is megfizethető árú földgáz, már akkor sem tudja pótolni a mezőgazdaság szükségleteihez képest időben az ipar. Óriási műtrágyahiány várható tehát Európában. A hiány pedig újabb termékár-emelkedéshez vezet az uniós piacokon, aminek hatása a takarmánygyártástól kezdve az állattenyésztésen és az élelmiszeriparon át előbb-utóbb elér a fogyasztókig is – fejtette ki Bige László.

Bolgár György műsorvezető felvetette, hogy nem lenne-e megoldás a a Nitrogénművek Zrt.-nek, ha az állam felvásárolná. Bige ezt visszautasította, ugyanis elmondása szerint van elegendő tőkéjük ahhoz, hogy akkor is ki tudják fizetni a költségeiket még 3 évig, ha ez idő alatt nem termelnének semmit. "Mi készen állunk arra, hogy akár holnap reggeltől is termeljünk. Pillanatnyilag tele vannak a raktáraink műtrágyával, tehát mindenkit ki tudunk szolgálni, aki vásárolni akar" - mondta a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa.

Bige szerint a műtrágyatermelők még mindig abban bíznak, hogy a földgáz ára csökkenni fog, ő azonban szkeptikus ezzel kapcsolatban. Hozzátette, nem fenntartható az a szintű költség, amely jelenleg nehezedik az európai iparra és a lakosságra. Az Európai Uniónak ki kell találnia valami megoldást ahhoz, hogy a lakosság ne nélkülözzön. A mostani energiaárak mellett már az élelmiszer és a fűtés is veszélybe kerül, de az emberek ezt most még nem érzik át. Télen fog kézzelfoghatóan kiderülni, hogy az emberek hogyan fognak tudni megélni, és az infláció mekkorára fog nőni még egész Európába – mondta.

Bige László azt javasolja, az Unió kezdjen tárgyalásokat Oroszországgal az európai földgázigény kielégítése érdekében. Hozzátette, erre nem sok esélyt lát, mivel a szakadék egyre csak mélyül Európa és Oroszország között. A két fél játszmázik egymással, hogy kiderüljön, ki bírja tovább – mondta Bige.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Bige Lászlóval
2022. szeptember 07., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György