„Klubrádió
A lényeg

Döntött a bíróság, Bige Lászlóéknak haladéktalanul ki kell fizetniük a 11 milliárdos bírságot

8/04/2022 08:06

A Kúria elutasította Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek csoport halasztási kérelmét, így 11 milliárd forintos bírságot kell kifizetnie, írja a Hvg.hu. A Gazdasági Versenyhivatal 2021 októberében szabta ki a rekordbírságot, mert "más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértőn törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon".

Koronavírus - A Bige Holding 67,7 millió forint összértékű
 
Koronavírus - A Bige Holding 67,7 millió forint összértékű
 
Nyíregyháza, 2020. április 24. Bige László, a Bige Holding Csoport elnök vezérigazgatója a Bige Holding cégcsoport által adományozott laboratóriumi eszközök ünnepélyes átadásán, a városháza Krúdy-termében Nyíregyházán 2020. április 24-én. A Bige Holding cégcsoport összesen 67,7 millió forint értékű vírustesztelő berendezéseket adományozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórháznak. MTI/Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila
 

 

A bíróság nem látta igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne, ha ki kellene fizetnie a bírságot, így a versenyhatósági döntés érdemi felülvizsgálatának menetétől függetlenül, haladéktalanul be kell fizetnie a bírság teljes összegét, valamint az eredeti, tavaly őszi fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot, amely immár mintegy 300 millió forintot tesz ki, és a bírság teljes befizetéséig tovább növekszik – írja a GVH.

A Gazdasági Versenyhivatal "az adófizetők pénzének védelme érdekében elrendelte a pótlékkal növelt bírsághátralék végrehajtását, amit az adóhatóság végez el".