„Köszönjük,
A lényeg

Tízmilliárdért vásároltak műtrágyát Mészárosék Bigétől

8/02/2022 10:29

| Szerző: Klubrádió

Miközben a kormányzat több módon is próbálja Bige Lászlót látszólag börtönbe juttatni, illetve ellehetetleníteni a piacon, Mészáros Lőrinc agrárcége tízmilliárd forintos értékben vásárol a milliáros műtrágyagyártó cégétől.

Ádázul üldözik a hatóságok Bige Lászlót, a színfalak mögött viszont, úgy fest, a műtrágyakirály megfér az ország első számú oligarchájával, Mészáros Lőrinccel, aki az agrárpiacon is terjeszkedik. A 24.hu információi szerint cégeik gond nélkül üzletelnek: december és január során több tételben 10,5 milliárd forint értékű műtrágyát vett az Agrolink Zrt. készpénzes előrefizetéssel a Nitrogénművek Zrt.-től.

Bige László az egyik leggazdagabb magyar, sajtóinformációk szerint vagyona a százmilliárdos tartományban van. Arról is ismert, hogy többször összeütközésbe került a hatóságokkal, illetve a kormányzattal. Az utóbbi években több eljárás is indult ellene, 2021 elején egy vesztegetési és hűtlen kezelési üggyel összefüggésben rendelték el bűnügyi felügyeletét. Ezeket az eljárásokat Bige egy ellene indult kampány részeként értelmezte, írta a 444.hu, Bige az eljárások mögött Csányi Sándor OTP-vezért sejti. A Nitrogénművek 2021 tavasszal azt közölte, 2021. április 28-tól a Nyíregyházi Törvényszék jogerős döntése alapján semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem áll. A Nyíregyházi Járásbíróság 2021. március 24-én szüntette meg a milliárdos házi őrizetét, de az elsőfokú határozat ellen kétszer is fellebbezést nyújtott be az ügyészség, ezért csak április végén szűnt meg a házi őrizet.

A tavasz közeledtével a növénytermesztőknek is fel kell készülniük a megfelelő tápanyag ellátásról, Bige érdekeltsége, a Nitrogénművek pedig piacvezető a hazai műtrágyagyártók közt.

Az Orbán gyerekkori barátjaként is emlegetett Mészáros annak dacára üzletel Bige cégével, hogy a kormány minden elképzelhető módon igyekszik börtönbe juttatni utóbbit. Hűtlen kezeléssel és vesztegetési pénz elfogadásával vádol­ják, 11 milliárd forintra büntette a versenyhivatal kartellezés miatt, az agrárminiszter pedig úgy mutatta be vidéki körútján Bigét, mint aki 36 milliárd forinttal károsította meg a magyar gazdatársadalmat, Nagy István mesterségesen megemelt árakról és extraprofitról beszélt.

A Nitrogénművek által meghirdetett Black Friday alkalmával Mészárosék vásároltak a kedvezményesen kínált műtrágyából, és bár kínálnak eladásra is belőle, jobbára a Mészáros-birodalom ellátásával foglalkoznak. Az egyik nagykereskedő cég tulajdonosa arról beszélt, hogy tudomása szerint 10 ezer tonna műtrágyát vett az Agrolink, amikor a Bige csoport kedvezményes akciót hirdetett: 217 ezer forintos tonnánkénti áron adták a pétisót 700 kilogrammos zsákos kiszerelésben, ha legalább 1 vagonnyit (24 500 kilogrammot) vásárolt a vevő.

Van azonban egy másik nagy, piacvezető szereplője az agrárpiacnak, amely nemhogy nem üzletel Bige cégével, de komolyabb konfliktusa is van.

Az OTP-vezér, Csányi Sándor egyik agráripari cége, a KITE 2020-ban produkált csaknem 320 milliárd forint forgalmával messze a legnagyobb mezőgazdasági integrátor (stratégiai döntések meghozására elegendő tőkeerővel bíró közép-, vagy nagyvállalat). A KITE dobta fel a versenyhivatalnál Bigééket, az eljárás végén bő 11 milliárd forint büntetést kapott a műtrágyakirály féltucat cége, a KITE pedig büntetés nélkül úszta meg az ügyet annak ellenére, hogy a legjelentősebb integrátori szereplője volt a feltételezett jogsértésnek.

A lap következtetése szerint mindebből az sejthető, hogy Csányi aligha nézi jó szemmel Mészáros és Bige friss bizniszét.

Ugyanakkor a versenyhivatali gigabírsághoz fogható összeget akar Bige is behajtani Csányiékon. Durván tízmilliárd forint a tétje ugyanis annak a kártérítési pernek, amelyet évekkel ezelőtt indítottak, mert a cseles tulajdonosváltás után a KITE Zrt. nem kért többé a Nitrogénművek műtrágyájából, nem teljesítve hosszú távú szerződéses kötelezettségeit, és ez érzékeny veszteséget okozott Bigének.