„Klubrádió
A lényeg

Bige egyik cége és a paksi atomerőmű-építéshez kapcsolódó cégek is bankoltak a Sberbanknál

8/03/2022 15:22

| Szerző: Klubrádió

Több mint 16 ezer magyarországi cégnek vezetett számlát az orosz bank, köztük a paksi bővítéshez kapcsolódó cégeknek, és Bige László érdekeltségének is.

Az Opten adatai szerint több mint 16 ezer magyarországi cégnek vezetett számlát az orosz bank, közülük 6054-nek más pénzintézetnél nem is volt számlája. Megnéztük, hány állami cég, illetve 10 milliárd forintnál nagyobb árbevételű társaság fürödhetett be a Sberbankkal – írja a 24.hu.

A Telex összefoglalója szerint a társaságok között a paksi atomerőmű-építéshez kapcsolódó cégeket, illetve az orosz–magyar gázkapcsolatokban fontos Centrexet, a Dunaferr-csoport cégét (ebben a körben az orosz kapcsolatok és a bankválasztás között lehetett intenzív kapcsolat).

A cikk megnevez több építőipari céget (Duna Aszfalt, Market, Magyar Építő, A-Híd, KÉSZ, Magyar Vakond, West Hungária Bau, Bayer Construct), mindez megerősíti azt a korábban általunk is leírt iparági pletykát, hogy a magyar építőipar azért nagyon kitett a Sberbank-bedőlésnek, mert az orosz vas- és acélimport alapvetően sberbankos konstrukciókon keresztül valósult meg.

Érintett volt a BKV is, illetve a Bige László műtrágyakirály érdekeltségébe tartozó NZRT-Trade Zrt., de ők azt jelezték, hogy nincsen érdemi kitettségük, nem kalkulálnak veszteséggel. A legtöbb megkeresett társaság azonban nem kívánta részletezni a lapnak a veszteségeit.