„Klubrádió
A lényeg

Drágább lesz a tojás

5/09/2022 13:29

| Szerző: Klubrádió

Nettó tíz forinttal emelkedik a tojás darabonkénti termelői ára szeptembertől – derül ki a Tojásszövetség közleményéből.

A közel nyolc hónapja tartó rendkívüli aszály és energiaárak emelkedése miatt az állattartók költségei is jelentősen megnőttek, a biztonságos ellátás érdekében áremelésre van szükségírja a 444.hu.

Kertész Tamás az egyik legnagyobb hazai tojástermelő, a Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatója azt mondja, az olyan faktorok, mint a takarmány, a csomagolóanyagok, az alkatrészek, a szervízdíjak, az energia- és az üzemanyag-, de még a tyúkok árának emelkedése miatt is kénytelenek emelni a tojások árát szeptembertől. A forint gyenge árfolyama is probléma: a gépek, a technológia, az alkatrészek mind külföldről érkeznek.

tojások
 

Pákozd Gergely, a Tojásszövetség alelnöke elmagyarázta, miért emelkedik kisebb ütemben a tojás ára, mint más élelmiszereké: a kulcs a tojás rövid minőségmegőrzési ideje, amit a különféle előírások még tovább rövidítenek. Nagy a nyomás a termelőkön, akik kénytelenek viszonylag alacsonyan tartani az áraikat, hogy biztosan el tudják adni a termékeket a megadott időn belül. "Az, hogy az élelmiszerboltok, áruházak milyen árpolitikát alkalmaznak, csökkentik vagy esetleg növelik a meglévő árrést, vagy száz százalékban ráterhelik az árnövekedést a fogyasztóra, az ő döntésük” – mondta az alelnök.