„Klubrádió
A lényeg

A magyar inflációt az árstop fékezi, sok EU-országban brutálisan elszálltak az árak

21/04/2022 13:02

Magyarországon az idén márciusban 8,5 százalékkal lett drágább az élet, az Eurostat szerint viszont van 11 olyan EU-tagállam, ahol nagyobb volt az infláció. Az EU-ban átlagosan 7,8 százalékos az áremelkedés, de főleg a keleti EU-országokban ennél sokkal nagyobb: Litvániában, Észtországban (15,6-14,8%), a V4-eknél, Romániában és Bulgáriában is nagyobb az átlagnál, de Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban is magasabb.

Élelmiszerárstop
 
Képünk illusztráció
 
Budapest, 2022. február 1. Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

Velük szemben áll Málta, ahol 5 % alatt van a pénzromlás, Franciaországban 5,1 százalék, Olaszországban 6,8, Németországban 7,6.

Az inflációt elsősorban az energiaárak növekedése okozza, sok helyen 44,4 százalékkal drágább most az energia, mint egy éve. Az ételek, italok és dohánytermékek 5 százalékkal drágábbak. Magyarországon az árrögzítés miatt nem az energia, hanem az élelmiszerár szállt el (hivatalosan 13 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly ilyenkor), írja a Hvg.hu.