„Klubrádió
A lényeg

Ezermilliárdot ér a Fidesznek a kampány

17/02/2022 19:07

| Szerző: Klubrádió

A 13. havi nyugdíjra, a szülők személyi jövedelem adójának (szja) visszatérítésére, és a rendőrök és katonák fegyverpénzére 1000 milliárd forintot költött a kormány.

Interjút adott ugyanis az egykor nívós, később Schmidt Máriához került, majd a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba olvasztott Figyelőnek Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott – írta a 444.

Az MTI szemlézte az interjút, amelyben  yitrai arról beszélt, hogy nagyjából 1000 milliárd forintba kerülnek az épp választási kampányra eső februári jóléti intézkedések, azaz

  • a tizenharmadik havi nyugdíj visszaadása,
  • a szülők személyi jövedelem adójának (szja) visszatérítése
  • és a rendőrök, katonák fegyverpénze.

Az interjúban Nyitrai azt mondta, hogy az Orbán-kormány most visszaadta a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal korábban elvett. (Amit viszont az interjúban Nyitrai nem mondott el, hogy az intézkedést 2003-ban a Medgyessy-kormány vezette be a Fidesz ellenszavazatai mellett, és a 2008-as világgazdasági válság nyomán szüntették meg.)

Nyitrai hozzátette, hogy a nyugdíjasok nem csak plusz egyhavi járandóságot kaptak, mert az Orbán-kormány megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét, és négyszer fizettek nyugdíjprémiumot.

Az infláció más kérdés, tért vissza erre a pontra a beszélgetés későbbi pontján Nyitrai, mert "ez nem magyar sajátosság, hanem globális jelenség, amelyet az energiaárak berobbanása és a pandémia okoz".

A fideszes politikus kalkulációi szerint a tizenharmadik havi nyugdíjat 2,5 millióan kapták meg, ami több mint 200 milliárd forintba került. Azért a sorok között ki lehetett érezni, hogy olyan nagyon nem biztos abban a kormány, hogy ez tartható is lesz, Nyitrai azt mondta legalábbis, hogy "arra törekszenek, hogy minden olyan juttatás, amelyet az egyes társadalmi csoportok megkaptak, az meg is maradjon".

A kormány szja-visszatérítése által kétmillió munkavállaló jogosult a családoknak járó támogatásra, ami Nyitrai szerint 610 milliárd forintot jelent.

A rendőrök, katonák számára biztosított hathavi fegyverpénzt több mint 70 ezren kapták meg, ez 200 milliárd forint.

Nyitrai, aki kritizálta a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány család- és pénzügypolitikáját, méltatta az Orbán-kabinet gyors és határozott döntéseit, amiket a lakosság védelmében hozott meg, így a rezsidíjakat, a benzinár és egyes alapvető élelmiszerek árának befagyasztását, továbbá a kamatstopot. Hogy ezek az intézkedések milyen mértékben károsították meg az érintett szektorokat, azt a költségvetési elvonásokkal ellentétben nem számolta ki.