„Támogassa
Esti gyors

Do you speak izé és egyéb rossz hírek – Selmeci János jegyzete

29/07/2022 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Elkezdtünk a vírusra hivatkozva nyelvvizsga nélkül diplomákat osztogatni, ez meg annyira bevált, hogy most jól meg is tartjuk. Nekünk ugyanis nem nyelveket beszélő, tájékozott diplomásokra van szükségünk. Nem lett volna persze muszáj, hogy csökkenjen a felsőoktatásban tanulók aránya, és akkor most nem égne a ház, meg nem hiányozna egy csomó diplomás a munkaerőpiacról. Most meg már hiába magyarázza a főnök, hogy keressenek több pénzt azok, akiknek megtriplázódik a rezsiszámlájuk.

2022. július 29. Esti gyors-részlet (2022.07.29. Selmeci János jegyzete)
02:07
00:00

A magyar állam által fenntartott oktatási rendszer sajnos nem tudja önt megtanítani angolul, ezt a tényt most engedelmével elnevezzük felsőoktatási reformnak.

Az eredeti ötletünk ugyan az volt, hogy nyelvvizsga nélkül ön be sem kerülhet az egyetemre, csak akkor lefeleződött volna a felsőoktatásban tanulók száma, ennyire meg azért még mi sem akarjuk elbutítani az országot, valakinek a GDP-t is meg kell termelnie. Úgyhogy ezt eltoltuk, aztán elkezdtünk a vírusra hivatkozva nyelvvizsga nélkül diplomákat osztogatni, ez meg annyira bevált, jobban néz ki a statisztika, ugye, meg lettek legalább frissen végzett tanárok, meg szociális dolgozók, hogy most jól meg is tartjuk.

Nekünk ugyanis nem nyelveket beszélő, tájékozott, a nyugati oktatási rendszereket ismerő pedagógusokra van szükségünk például, hanem bármilyen pedagógusra, aki bemegy, megtartja az órát, osztályoz, és lehetőleg tud valamit a tantárgyról, amit tanít, mondjuk látta kívülről a tankönyveket.

Márpedig ha a testnevelés tanár tartja az angol órát, akkor nem csoda, hogy még a végzős egyetemisták sem jutnak el a nyelvvizsgáig, de valami az egész nyelvoktatással nem stimmel, amit 12 év alatt nem tudtunk megoldani, és a következő 4 évben sem tervezzük, szóval jobb ha elengedjük ezt az egészet, ne írja meg a hülye sajtó minden évben, hogy a nyelvtudás hiánya miatt ragadnak bent a diplomák.

Nem lett volna persze muszáj, hogy a régiós trendekkel szemben nálunk csökkenjen a felsőoktatásban tanulók aránya, és akkor most nem égne a ház, meg nem hiányozna egy csomó diplomás a munkaerőpiacról, de hát ezt sikerült összehoznunk az egyik korábbi úgynevezett oktatási reform keretein belül, most meg már hiába magyarázza a főnök a rádióban, hogy keressenek több pénzt azok, akiknek megtriplázódik a rezsiszámlájuk.

Apropó rezsinövelés, apropó rossz hírek, bár azokból lenne akkora hiány, mint a csapadékból az aszály miatt, de erről szó sincs, szombatra is tartogatunk valamit, rendkívüli kormányinfó lesz, márpedig a lakosság számára kedvező kormányzati döntéseket nem hétvégén jelentjük be.

De legalább hála a felsőoktatási reformnak, ma egy kicsit jobban érezhetjük magunkat mindannyian.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2022. július 29-i, pénteki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: leiterjakab/Facebook