„Klubrádió
Esti gyors

Szabad a préda – Kárpáti Iván jegyzete

23/11/2021 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A forint ilyen körülmények között szabad préda, ma már a 372-es szintet is meghaladta az euróval szemben.

2021. november 23. Esti gyors - részlet 21.11.23. Kárpáti Iván jegyzete
01:31
00:00
A kormány a választás előtt csúcsra akarja járatni a gazdaságot, közben a jegybank mérsékelni igyekszik az inflációt, ami mértékadó szakértők szerint így együtt nem igazán lehetséges. A költségvetési hiány elszállt, az államadósság a GDP 80 százalékát is meghaladja, a járvány még ki tudja mennyire fut fel, a térség más pénzei is gyengülnek, ráadásul ott a központi bankok erősebben avatkoznak be. A forint ilyen körülmények között szabad préda, ma már a 372-es szintet is meghaladta az euróval szemben. Matolcsy Györgynek viszont még így is bőven van eszköze, ha tényleg erősebb forintot szeretne. Már, ha tényleg ezt akarja. További kamatemelések, szóbeli beavatkozás és bevethetik a 35 milliárd eurós tartalékot is, vásárolhatják a forintot, ekkora tételben már nem érdemes a magyar fizetőeszköz ellen játszaniuk azoknak, akik most a piac logikájából fakadóan élnek ezzel a lehetőséggel.

A konspirációs teóriák rajongóinak ugyanis nincs igazuk, a forint ellen nem sötétben bujkáló gonosz spekulánsok fenekednek. Egyszerűen úgy működnek, mint az oroszlánok a szavannán, nem a legerősebb antilopot szedik ki a csorda közepéből, hanem a gyengét a széléről. Most éppen mi vagyunk terítéken.

Bárki is nyeri a következő választást, piszok nehéz helyzetben lesz: üres kassza, sok adósság, gyenge forint, száguldó infláció.

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. november 23-i Esti gyorsban hangzott el.

Címlapi kép forrása: Flickr