„Klubrádió
Esti gyors

Jótékonykodás Tiborcz-módra – Kárpáti Iván jegyzete

14/12/2021 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Ott áll zsebre tett kézzel, és önelégült mosollyal a tízmilliárdos hitelekből terjeszkedő ingatlanguru, aki láthatóan elhiszi, hogy ő most a világ legjobb embere.

2021. december 14. Esti gyors / részlet, Kárpáti Iván jegyzete (21.12.14.)
01:36
00:00
A nemzet veje, a saját lábon álló lány férje, ingatlanspecialista, közvilágítási szakértő Tiborcz István jótékonykodik. Mint azt a bulvárban szépen felépített sztoriból kiderül, Tiborcz elhatározta, hogy „kilép a névtelenségből, hogy mások is kezet nyújtsanak a rászorulóknak.” A Macskafogóból idéznék egy szállóigévé vált mondatot: „Maga akkor a legundorítóbb, amikor kedves próbál lenni”.

Egy koronavírus miatt meghalt mentős családjának fizette ki az adósságát, vett a gyerekeknek ajándékot és ígért hosszabb távra támogatást. A lehetetlen helyzetbe került özvegy természetesen elfogadta a felajánlást, neki együttérzésemet szeretném kifejezni.

Az eseményről a gondos szerkesztők által összeválogatott képeken ott áll zsebre tett kézzel, és önelégült mosollyal a tízmilliárdos hitelekből terjeszkedő ingatlanguru. Láthatóan elhiszi, hogy ő most a világ legjobb embere, ahogy hasonló helyzetben Mészáros Lőrinc is. Maga a gesztus a világ normálisabb részén teljesen természetes és társadalmilag támogatható jelenség. Nálunk valójában az történik, hogy az állam, és annak vezetője kegyéből szupergazdaggá vált emberek olcsón vesznek maguknak PR-kampányt, hogy az erre fogékonyak szemében kicsit jobb színben tűnjenek fel. Ehhez pedig más emberek tragédiáját használják fel.

A valódi finanszírozók ráadásul végső soron mi vagyunk. Ezek bármihez nyúlnak, az elromlik, hamissá válik és mérgez. 

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. december 14-i Esti gyorsban hangzott el.